Pendler om propfyldte tog: Jeg går hjem

Problemerne hagler ned over den offentlige togtransport på Sjælland og dermed pendlerne.

Pendlere måtte stå på nederste trin i toget fra Næstved i morgen. Pendler John Axelsen valgte at droppe togturen. (Foto: John Axelsen‎ © John Axelsen‎)

Nye jernbanebroer, revner i akslerne på ME-lokomotiverne og her til morgen et overskåret kabel.

Problemer på skinnerne bliver ved med at presse pendlerne, der bliver forsinkede eller må rejse i overfyldte tog. Og i morges var det så slemt, at nogle valgte at gå hjem igen.

”07:10 klar til afgang. Let fyldt. Jeg går hjem”, skrev pendler John Axelsen eksempelvis ironisk på sin Facebook-profil sammen med et foto, hvor pendlerne stod som sild i en tønde helt ned til sidste trappetrin ved togets indgang.

Pendler: Det var kaotisk

I morges var årsagen et overgravet kabel, der satte Banedanmarks fjernstyringscentral ud af spillet, og formanden for Næstved Pendlerklub Robert Hansen beskriver situationen sådan her:

- Det var kaotisk.

Der var sat togbusser ind mellem Nykøbing Falster og Næstved, men ikke alle kunne komme med fra Næstved, vurderer Robert Hansen, som oplevede at toget var propfyldt, allerede inden passagererne fra to togbusser skulle med.

Pendlerne har været hårdt prøvet denne vinter, og derfor er morgenens togkaos ikke noget, der kommer bag på pendlerne, siger Robert Hansen.

- Det er bare endnu en pind til ligkisten. Nu har vi haft aflysninger på grund af ME’erne, aflysninger på grund af snevejr, og nu kommer så signalproblemer og sporskifte oveni det hele. Så der er ikke rigtigt noget, der kan overraske os mere.

En af dem, der jævnligt tager toget, er socialdemokraten Lennart Damsbo-Andersen, der er medlem af Folketinget fra Kettinge på Lolland.

Man møder op med bæven hver dag

- Det er med spænding og bæven, man hver dag møder dagen, når man skal med toget, siger han.

Der bliver gjort noget for at gøre forholdene bedre med spor og broer, der ændres på Sydbanen, understreger han. Det paradoksale er at så, at aksler går i stykker og kabler graves over på samme tid.

- DSB har lovet flere tog, men det nytter ikke noget, når kabler graves over.

Han håber, at Movia, DSB og kommunerne vil sætte sig sammen for at forbedre forholdene fremover:

- Og finde ud af, at vi fra Nykøbing og Vordingborg måske kan komme med bussen direkte til Køge. I stedet for at skulle til Næstved for at stå som sild i en tønde sammen med dem fra Næstved.

- Så fik vi en mere direkte afgang – og så ville de stakkels pendlerne fra Næstved opleve, at der var plads til dem.

DSB: Gummi kan ikke konkurrere med skinner

Hos DSB hilser informationschef Tony Bispeskov alle forslag velkomne. Her er man allerede i tæt dialog med pendlerne, ligesom man også løbende prøver at indrette sig efter Banedanmarks arbejde.

- Men det kan på ingen måde betale sig at skifte gummihjul ud med skinner - og slet ikke i myldretiden, siger Tony Bispeskov til forslaget om, at pendlerne skal køre i bus hele vejen til Køge.

Og dagens situation med et overgravet kabel, er svær at tage højde for. Men fra 23. marts til 4. juni er der allerede planlagt togbusser mellem Orehoved, Nykøbing og Røsbyfærge som følge af de planlagte banearbejde på Sydbanen, forklarer han.

- Vi er på kundernes side, og vi vil også gerne være fri for sporarbejde. Kunsten er at finde den bedste løsning for kunderne, som vægter rejsetid som nummer et, siger han.

Men løsninger og kreative forslag er altid velkomne, understreger informationschefen.

Kabelfejlen, der skabte problemer på Sydbanen i morges, blev udbedret i løbet af formiddagen.

Facebook
Twitter