Pernilles telefon bipper en aften, hvor hun sidder og ser fjernsyn med sin familie. Det er en Messenger-besked fra en patient, der har sendt hende et billede.
På billedet ser man patientens lår, hvori der er skåret dybe flænger, mens blodet løber ned af benet. I beskeden spørger patienten, om Pernille synes, hun skal tage på skadestuen.
- Jeg tænkte: "hold da op". Jeg vidste ikke helt, hvad jeg skulle gøre. Skulle jeg svare, skulle jeg lade som ingenting eller blokere profilen. Jeg vidste simpelthen ikke, hvad jeg skulle gøre i den her situation, siger Pernille.
'Vi er nemme at finde'
Når Pernille tager på arbejde i psykiatrien i Region Sjælland, tager hun sit id-kort med, hvor hendes fulde navn står på. Derfor har patienterne meget nemt ved at finde hende, hvis de eksempelvis bruger Google, Facebook eller Instagram.
Det vil både Dansk Sygeplejeråd og FOA have lavet om på. De vil have fjernet mellem- og efternavne, så det kun er fornavnet eller et tjenestenummer, patienterne kan se på ID-kortene og i journalerne.
Og det forslag er Pernille helt enig i.
- Vi er nemme at finde. Vores fulde navn står jo også i patientjournalerne. Her kan patienterne se, hvad vi har skrevet. Og vi lever jo i en tid, hvor manges liv foregår på de sociale medier.
- Derfor er den nemme løsning, at patienterne tager kontakt til os, siger Pernille.
Hun har af flere omgange både oplevet at få tilsendt billeder af selvskade, modtaget afskedsbreve og er blevet kontaktet af en tidligere patient på sin hjemmeadresse.
Derfor har hun nu lukket sin Facebook-profil så meget, at det kun er hendes profilbillede og coverbillede, man kan se.
Frygter for sin familie
Da en læge i slutningen af juli blev dræbt på Psykiatrisk Center Glostrup i Brøndby, satte det gang i tankerne hos Pernille. Hun frygter, at hendes familie kommer til at mærke konsekvenserne af, at hun arbejder i psykiatrien og er nem at finde.
- Det fylder da rigtig meget. Jeg vil gerne kunne lægge billeder af min familie op på de sociale medier, men jeg vil også gerne beskytte min familie. De skal ikke blive omdrejningspunkt for eventuelle trusler, siger Pernille.
Hun håber derfor meget på, at hendes fulde navn snart bliver fjernet fra ID-kortet og fra journalerne.
- Det kunne have været en af os, der ikke var kommet hjem til vores familie. Bare nogen ville sætte sig i vores sted, så de tænker, hvordan de selv ville have det med, at de blev opsøgt på deres hjemmeadresse. Eller hvordan de ville have det med at modtage sådan nogle beskeder og billeder, som jeg har fået, siger hun.
Pernille er ikke kvindens rigtige navn. Vi har valgt at skjule hendes identitet, da hun frygter for sin sikkerhed. DR er bekendt med hendes rigtige identitet.