Personalemangel på topmoderne sygehus: Psykisk syge må undvære motion og køkkentjans

Træningskøkkener til psykiatriske patienter står stadig urørte hen på et år gammelt psykiatrisygehus.

  • Psykiatrisygehuset er indrettet med motionsfaciliteter, som personalet ifølge Dansk Sygeplejeråd ikke har tid til at udnytte. (Foto: Ann Smed Madsen © Dr)
  • Træningskøkkener skulle hjælpe psykisk syge til at blive klar til at blive udskrevet fra psykiatrisygehuset. (Foto: Ann Smed Madsen © Dr)
  • Personalet har ikke tid til at bruge faciliteterne på psykiatrisygehuset i Slagelse. (Foto: Ann Smed Madsen © Dr)
  • Efter påbud fra Arbejdstilsynet skal personalet på psykiatrisygehuset i Slagelse have visuel kontakt for at undgå vold og trusler fra patienterne. (Foto: Ann Smed Madsen © Dr)
  • Der er aflukkede gårdmiljøer på psykiatrisygehuset, så patienter i teorien har mulighed for at komme ud. (Foto: Ann Smed Madsen © Dr)
  • Psykiatrihospitalet i Slagelse blev indviet for et år siden. (Foto: Ann Smed Madsen © dr)
1 / 6

For et år siden blev det topmoderne og meget roste psykiatrisygehus indviet i Slagelse.

Det er blandt andet indrettet med træningskøkkener og motionsfaciliteter, men nu viser det sig, at personalet ikke har tid til at udnytte mulighederne.

Det fortæller Ulla Birk Johansen, næstformand i Dansk Sygeplejeråd Kreds Sjælland.

- Der er simpelthen ikke sygeplejersker nok. Det kræver jo, at man forlader afdelingen sammen med den patient, man skal træne med, og så er der for få tilbage til at løse opgaverne på afdelingen, siger hun.

Psykiatrisygehuset fik 1. marts et påbud fra Arbejdstilsynet om, at der skal være visuel kontakt mellem medarbejderne for at undgå vold og trusler fra patienterne.

- Med de her udfordringer med påbud fra Arbejdstilsynet gør jo, at det kræver mere personale i afsnittene. Den udfordring skal vi nu finde ud af, hvordan vi løfter, så vi også kan udnytte de sidste faciliteter, der er på sygehuset, siger Søren Bredkjær, der er vicedirektør i psykiatrien i Region Sjælland.

Han tilføjer, at faciliteterne bliver brugt fuldt ud i den retspsykiatriske del af sygehuset, mens især træningskøkkener står ubrugte i den almene del af sygehuset. Motionsfaciliteterne bruges dog i et vist omfang også her, siger han.

Men ansvaret for at det nye psykiatrisygehus i Slagelse ikke fungerer optimalt ligger hos regeringen og sundhedsministeren.

Det mener folketingsmedlem for Socialdemokraterne Kaare Dybvad, som nu vil kalde ministeren i samråd.

- I sidste ende er det ministeren og regeringens ansvar, at man rent faktisk har det personale, der skal til, når man bygger så stor og flot en facilitet. Ellers kunne man jo have sparet pengene, siger han.

Facebook
Twitter