Forskere på Holbæk Sygehus vil gerne have sat skub i et PFOS-forsøg, der er kommet sløvt fra start.
I oktober startede de på et projekt, som skal undersøge om kolesterol-sænkende medicin kan hjælpe ofrene for PFOS-skandalen fra Korsør med at udskille det giftige stof hurtigere fra kroppen.
Den originale medicin til forsøget har dog været i restordre siden, og derfor er der kun fire ud af 60 forsøgsdeltagere, der er i gang.
Derfor har forskerne nu søgt om at måtte bruge et andet lignende præparat.
Det skal øge chancerne for, at forsøget snart kan komme i gang, fortæller forskningsansvarlig overlæge på Medicinsk Afdeling, Morten Lindhardt.
- Det er jo en sag, der har stået på for deltagerne i flere år, i forhold til hvornår de er blevet forgiftet, så på den måde ville det være rart at komme i gang hurtigt, siger han.
Betydning for deltagerne vægter højt
Rent forskningsmæssigt har det ikke betydning, hvornår forsøget kommer i gang.
Det har det til gengæld for deltagerne, og det er årsagen til, at forskerne nu forsøger at tænke i alternativer for at komme i gang, siger Morten Lindhardt:
- Set ud fra en personlig præference er det ikke vigtigt, om forsøget bliver lavet nu eller om et halvt år, men det er meget vigtigt for deltagerne, at vi får den viden, siger han.
Det vækker glæde i Korsør, at der bliver gjort en ekstra indsats for at få gang i det allerede forsinkede forsøg.
For der findes ikke nogen kendt behandling, der kan få PFOS ud af kroppen, og derfor er forsøget lige nu det eneste håb deltagerne har for at få hjælp.
Det fortæller Kenneth Nielsen, der er for formand for Korsør Kogræsser- og Naturplejeforening, og som selv har det giftige stof i kroppen.
- Vi er glade for, at forskerne prøver at sætte skub i forsøget med et andet vellignende præparat i stedet for. Når man går rundt med noget i kroppen, som man potentielt kan blive syg af, så vil man selvfølgelig gerne have det ud af kroppen hurtigst muligt, siger han.
Ny medicin vil ikke ende i restordre
Det kan tage alt fra dage til måneder at få det nye præparat godkendt. Så snart det sker, burde forsøget dog kunne gå i gang.
For forskerne har allerede nu sikret, at den nye medicin ikke ender i restordre ligesom den forrige, siger forskningsansvarlig overlæge Morten Lindhardt.
- Vi har allerede nu været i kontakt med vores hospitalsapotek og ret ekstraordinært bedt dem om at indkøbe produktet, inden vi har godkendelserne. Det plejer vi almindeligvis ikke at kunne, siger han.
Derudover er det nye produkt mere tilgængeligt på markedet, og derfor er lægerne og forskerne bag forsøget overbevist om, at det ikke også ender i restordre.
Det er Lægemiddelstyrelsen og derefter Videnskabsetisk Komité i Region Sjælland, der skal godkende det nye præparat.
Ansøgningen om at bruge den nye medicin udelukker ikke, at forskerne kan bruge den originale medicin til forsøget, hvis den pludselig skulle blive tilgængelig.