Platform for ensomme eksploderer: Knap hver tiende har nu en bruger på Boblberg

Ensomhed bekæmpes med et klik på platformen Boblberg, og de mange brugere bekræfter problem, mener forsker.

Platformen Boblberg har over 445.000 brugere, der søger nye bekendtskaber. (Foto: (Grafik) Signe Heiredal (DR))

Efter et længere sygdomsforløb og en tid med corona, hvor foreningslivet var lukket ned, følte 49-årige Dorthe Daugaard fra Ringsted, at hun havde brug for nye bekendtskaber.

Derfor oprettede hun en profil på fællesskabsplatformen Boblberg, hvor brugerne kan finde nye relationer ved at lave digitale ’bobler’. Boblerne er grupper, hvor brugerne søger efter nogle at gå en tur med, spise sammen med eller tage i biografen med.

Selvom det var grænseoverskridende, var det nødvendigt for Dorthe Daugaard at udfordre sig selv for at finde nye venner.

- Jeg var kommet til skade med mit ben, så jeg har været gennem et forløb, hvor jeg skulle lære mig selv at kende med den funktionsnedsættelse, og der var det rart at lære nogle mennesker at kende, der ikke kendte mig tidligere, så jeg kunne komme ud og sige: 'Sådan her er jeg' i en alder af 49.

Og der gik ikke lang tid, før hun selv lod fingrene danse hen over tastaturet.

- Jeg kiggede på andres bobler og oprettede selv en, hvor jeg ledte efter en madklub. Det fik jeg nogle henvendelser på, siger hun.

Dorthe Daugaard oprettede en profil på Boblberg for at finde nye venner. (Foto: (Privat foto))

Flere kommuner melder sig til

Siden Dorthe Daugaard oprettede sin profil, har hun lavet en madklub med fem andre, hun mødes med en gang om måneden. Derudover har hun fået to penneveninder, hun skriver breve til cirka hver tredje uge.

Og hun er langt fra alene.

Siden 2019 er antallet af unikke brugere steget fra 13.000 til 53.000 unikke brugere fordelt på 12 kommuner i Region Sjælland. På landsplan har platformen lige nu over 445.000 unikke brugere, der har fundet nye bekendtskaber eller stadig leder efter dem.

Alle kan oprette en profil på Boblberg, men det er kun muligt at finde lokale fællesskaber og venskaber, hvis du bor i en kommune, der samarbejder med platformen. Det betaler kommunerne cirka 70.000 kroner for om året. Til gengæld får borgerne i kommunen adgang til de lokale fællesskaber i jagten på nye relationer, og så afholder Boblberg events gennem lokale foreninger i kommunen.

52 af landets kommuner har sådan en aftale. En af dem er Vordingborg Kommune, der lavede samarbejdsaftalen med Boblberg, efter mange af kommunens borgere selv havde henvendt sig og efterspurgt det, fortæller Social- og Sundhedsudvalgsformand Mette Høgh Christiansen fra Socialdemokratiet.

- Gennem et års tid havde jeg fået en masse henvendelser. Jeg har faktisk ikke fået så mange henvendelser på et ønske før. Det var borgere, der havde forskellige sygdomme, og så var det borgere, der bare ønskede at være med i et netværk.

Kalundborg Kommune indgik en partnerskabsaftale med platformen sidste år, og det har været det hele værd, siger Kirsten Rask, der er næstformand for Ældre- og Sundhedsudvalget og fra Socialdemokratiet.

- Man kan jo blive syg af at sidde derhjemme og være ensom, så det er faktisk en god investering at sikre, at flere ikke falder sammen i ensomhed, men kommer ud og oplever noget andet.

Forsker mener, ensomhed er et udbredt problem

Og det giver rigtig god mening, når flere som Dorthe Daugaard aktivt gør noget for at finde fællesskaber og venskaber, siger Torben Bechmann Jensen, der er lektor i socialpsykologi på Københavns Universitet.

- Der er en stigende ensomhed, hvor folk er overladt til sig selv. Så når flere og flere bor alene, er singler eller ikke har kærlighedsrelationer, så vokser betydningen af venskaber, siger han og tilføjer.

- Fordelen er, at man kan finde folk lokalt, og at man efter den digitale kontakt med fordel kan mødes fysisk, fordi man ikke er langt fra hinanden.

Men når en platform for ensomme kan have så mange brugere, så peger det på et udbredt problem, at folk er alene og har brug for venner, mener Torben Bechmann Jensen.

Her ser han Boblberg som et godt quickfix til at møde nogen at strikke med eller drikke en øl, men det er ikke sikkert, at det altid danner grobund for en dyb og vedvarende relation og løser ikke de grundlæggende ensomhedsproblemer i samfundet.

- Vi har i årevis brugt tiden på at få ensomheden til at vokse, og det kan vi ikke løse alene med en digital platform. Der er noget grundlæggende galt, når vi ikke mødes så meget, som vi gjorde tidligere. Vi kommer længere og længere fra hinanden i den måde, vi lever vores moderne liv på. Det er det, vi skal lave om.

Profiler oprettes, når livet ændrer sig

Rasmus Stæhr stiftede platformen sammen med sin bror og fætter tilbage i 2017, og han oplever, at særlig corona har spillet en stor rolle i tilstrømningen af de mange medlemmer de seneste år.

Men grundlæggende er de over 445.000 unikke brugere oprettet af mennesker, hvis liv forandrer sig.

- Vi ser særligt, når livet ændrer sig, at brugerne kommer til Boblberg. Det kan være, man bliver skilt, man bliver syg, man flytter et nyt sted hen, man mister en ægtefælle, at ens relationer forsvinder, eller at man gerne vil forandre sit liv med et vægttab eller dyrke motion, siger Rasmus Stæhr.

Han ser ikke et problem i, at knap hver tiende dansker bruger platformen på at bekæmpe ensomhed.

- Jo flere brugere, jo bedre virker platformen. Så vi kan se i takt med, at der kommer flere brugere, så virker platformen bedre for brugeren og kommunerne, der er samarbejdspartnere, siger han.

Ikke et quickfix

Dorthe Daugaard oplever ikke, at hendes madklub og pennevenner er et quickfix. Og selvom hun ikke kan svare på, om de mennesker, hun har lært at kende gennem platformen, vil holde ved resten af livet, så er hun glad for, at hun trådte ud af sin komfortzone for at møde nye mennesker.

- Dem, jeg ses med nu, vil jeg helt sikkert se fremadrettet, men det er aldrig til at vide, om det er et livslangt venskab. Vi har nogle rigtig gode snakke, og vi kan sparre med hinanden, og folk kommer med forskellige indgangsvinkler og historier, og det er mega spændende.