Plejefamilier tager sig af underernærede hunde

En hel flok underernærede hunde skal nu plejes og fedes op hos private familier.

Bjæf, logrende haler og nysgerrige snuder. Familien Bisgaard i Haslev har fået nok at se til, efter den fredag tog imod en meget drænet hundemor og hendes ni underernærede hvalpe.

21 hunde blev i fredags fjernet fra en adresse på Lolland efter aftale med ejeren. Det var Dyreværnet, der i samarbejde med Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi fjernede hundene, hvoraf 12 er hvalpe.

Nu er flere af hundene blevet anbragt hos frivillige plejefamilier i Haslev og Birkerød, mens en del er på Dyreværnets internat i Rødovre.

En labrador med ni hvalpe er kommet i pleje hos Familien Bisgaard i Haslev, som hurtigt måtte indrette huset til den store flok:

- Nu er de her, og de er klart i bedring alle sammen, siger Sommer Marie Bisgaard, der straks sagde ja til opgaven, da hun blev kontaktet af Dyreværnet i fredags.

Hvalpene så ikke så underernærede ud som deres mor, men skindet bedrager, fortæller deres plejemor:

- De så småtykke ud, men det er fordi, at de var springfyldt med orm. Det eneste, der kom ud af deres maver, var faktisk orm.

Desuden var hvalpene meget sløve. Og det er de bestemt ikke længere.

- Hvalpene var meget sløve, og moren meget sky og utryg.

  • En labradortæve med et helt kuld hvalpe var blandt de undernærede hunde, som blev fjernet på Lolland. (Foto: Dyreværnet © Dyreværnet)
  • Dyrlæge og direktør for Dyreværnet Rikke Christensen-Lee var chokeret over den tilstand, hundene var i. (Foto: Dyreværnet © Dyreværnet)
  • Dyreværnet troede først, at der var taler om to unger, men de to chihuahuaer på 700 gram er voksne. (Foto: Dyreværnet © Dyreværnet)
  • En af de mange hvalpe, der nu skal fedes op. (Foto: Dyreværnet © Dyreværnet)
1 / 4

En af de mest hjerteskærende sager

Dyrlæge og direktør for Dyreværnet Rikke Christensen-Lee var med ved fredagens aktion, og det var et meget snavset og kaotisk syn, der mødte hende, fortæller hun.

- Gøende hunde, tis og afføring overalt, siger hun og tilføjer, at to af hundene havde det fint. Resten var underernærede og dehydrerede.

Blandt hundene var to chihuahuaer.

– Jeg troede, at det var hvalpe, fordi de er så små. De vejer 700 gram. Men det var det ikke. De har voksentænder, og blodprøver viser, at underernæringen har stået på i lang tid, forklarer dyrlægen, som betegner sagen som en af de mest hjerteskærende dyreværnssager, hun har oplevet.

- Hundene manglede både mad og vand og hvis vi ikke var kommet nu, var det gået frygteligt galt, mener Rikke Christensen-Lee.

Sagen fra Lolland er langt fra enestående. Tal fra Dyrenes Beskyttelse viser, at der i 2017 var 3.747 dyreværnssager i Danmark. Og det er en stigning fra året før, hvor 3.483 sager blev noteret hos Dyrenes Beskyttelse.

Hvorvidt hundene fra Lolland kommer ovenpå igen, må den kommende tid vise.

- Vi håber, de bliver normale igen, men jeg kan da godt have en bekymring om hvalpenes udvikling. Der er en lidt større chance for at rette op på den skade, de voksne hunde har lidt, siger Rikke Christensen-Lee, som i den kommende tid løbende vil tjekke hundene.

Hunde-ejer får fire hunde tilbage

Hos politiet har man nu set nærmere på sagen, og ifølge politikommissær Peter Skriver Larsen vil ejeren ikke blive sigtet for vanrøgt. En dyrlæge har konstateret, at hundene var underernærede, men der var ikke tegn på vanrøgt.

- Men de har fået noget forkert foder, som ikke har haft energi nok, og mængden af hunde er vokset ejeren over hovedet. Derfor gik ejeren også med til en frivillig aftale om at få fire af hundene tilbage igen, når de er fodret op, forklarer politikommissæren.

De øvrige hunde vil blive plejet og passet af Dyreværnet og de frivillige familier, indtil de er klar til at få et nyt hjem. Hvalpene er lige nu fire uger, og når de er otte uger, vil Dyreværnet sørge for, at de kommer ud til de rette familier.

Og hos familie Bisgaard i Haslev vil man i hvert fald gøre sit til at hundene får det godt igen.

- Min opgave er at få givet hende (hundemor, red.) den rigtige næring og få fedet hende op, så hun også kan give hvalpene det, de har brug for, siger Sommer Marie Bisgaard fra Haslev.

Så det næste lange stykke tid står den på hvalpemad med højt fedtindhold fem gange om dagen. Og høj aktivitet i huset i Haslev.

Fakta om Dyreværnet

  • Er en af Danmarks ældste dyreværnsforeninger

  • Hjælper hvert år mere end 1.200 danske kæledyr ud i nye hjem

  • Har tre kørende dyreambulancer, som dækker hele DanmarkKilde: Dyreværnet

Facebook
Twitter