Politiet holder øje: Videoovervågning skaber flere steder ro i nattelivet

150 kameraer er siden september sat op i byer i hele landet. Se hvor her.

Videoovervågning hjælper politiet med at overvåge nattelivet. (Foto: Brian Bergmann © Scanpix)

I flere byer kan man støde på skilte, der oplyser om, at området er overvåget. Siden september har landets politikredse nemlig haft mulighed for at søge midler til at opsætte kameraer i specielt udsatte områder.

150 kameraer er sat op over hele landet for at skabe mere tryghed.

Et af de steder er på torvet i Haslev på Sydsjælland. Her var området førhen præget af utryghed, fordi unge mennesker brugte området som opholdssted, der var præget af larm og støj.

Men efter at seks overvågningskameraer blev sat op i efteråret, er der kommet ro i gaderne, lyder det fra vicepolitiinspektør Allan Holm fra Sydsjælland og Lolland Falsters Politi.

- Overordnet har vi fået mere ro i de områder, hvor vi har opsat kameraerne. Det er Haslev et af eksemplerne på. Når vi spørger borgerne og samarbejdspartnerne, oplever de en anden ro, lyder det fra Allan Holm.

Er balladen med de unge ikke bare rykket et andet sted hen?

- Vi oplever ikke, at problemet er rykket et andet sted hen i området, men vi understreger også, at overvågningskameraerne ikke løser problemerne alene. Vi har lavet et samarbejde med SSP-medarbejderne i en målrettet indsats mod de unge, som også har hjulpet.

Fungerer i Holbæk og Haslev, men ikke i Slagelse

I Midt- og Vestsjællands Politikreds har der siden nytår været kameraer i Holbæk, Kalundborg, Roskilde og siden midten af marts i Ringsted.

Her har kameraerne den effekt, at politiet hurtigere kan rykke ud, når der er optræk til ballade, siger vicepolitiinspektør Jytte Ekdahl.

- Det er særligt vores vagtcentral, som nu har en mulighed for at følge stemningen i nattelivet på en skærm og kan sende en patruljevogn forbi, når der er optræk til uro, siger hun.

Selv om kameraerne også har skabt ro på torvet i Haslev, har de ikke haft nogen gavnlig effekt i Slagelse, hvor der er opsat fire kameraer på Byskov Allé på grund af støj fra unge, siger vicepolitiinspektør Allan Holm fra Sydsjællands og Lolland Falsters Politi.

- Vi oplever i Slagelse, at der bliver spillet lige lovlig højt musik fra en bil, eller en knallert ræser frem og tilbage. Det kan skabe utryghed for nogle, men det arbejder vi med i et SSP-samarbejde med Slagelse Kommune, siger han.

Ønsker flere kameraer

Kalundborgs borgmester, Martin Damm (V), har tidligere på sommeren udtrykt ønske om at få overvågning i Havneparken i Kalundborg, fordi unge har skabt utryghed i området.

Det vil Midt- og Vestsjællands Politi overveje.

- Vi vil selvfølgelig se på muligheden for at få sat kameraer op, og hvis der kommer en ny pulje, er vi klar med nye ansøgninger, siger vicepolitiinspektør Jytte Ekdahl.

Også Sydsjællands og Lolland Falsters Politi er åbne for at få overvågning flere steder i politikredsen, siger vicepolitiinspektør Allan Holm.

- Nu har vi ikke været i gang i over et år endnu med kameraerne, så vi skal lige evaluere endeligt på effekten af kameraerne i politikredsen. Men vi vil selvfølgelig kigge på, om det kunne være relevant at opsætte kameraer andre steder.

Kræver mere end videoovervågning

Ole Vive, der er venstreborgmester i Faxe Kommune, mener dog ikke, at kameraerne alene giver ro i byen.

Udover kameraerne på torvet i Haslev har Faxe Kommune også gjort en social indsats for at komme problemerne med natteuro i byen til livs.

- Jeg er ikke i tvivl om, at overvågningsdelen har haft en rigtig positiv indflydelse i midtbyen af Haslev, men man skal spille på flere heste, mener borgmesteren.

Ifølge ham er det også vigtigt at skabe et godt samarbejde med SSP-medarbejdere og have en god kontakt med politiet.

- Vi havde en ret god indsigt i, hvilke drenge der var rygraden i problemet, og derfor har vi sat ind med en social faglig indsats over for de familier, så drengene kunne komme videre i livet, siger Ole Vive.

Som en del af finansloven fra 2017 fik Rigspolitiet mulighed for at sætte kameraer op i områder præget af uro. Her er der sat skilte op i byerne, så man godt er klar over, at man bevæger sig ind i et overvåget område. Politiet gemmer optagelserne i 30 dage.

Facebook
Twitter