Politiet opgiver sag om branden på Scandinavian Star: 'Det sidste punktum er ikke sat'

Talsmanden for de pårørende i den 29 år gamle sag vil nu gå til statsadvokaten.

Mike Axdal mistede sin far og en bror i færgebranden. Han vil nu sammen med andre pårørende gå til statsadvokaten i håbet om at få sagen efterforsket.

Københavns Politi afviste tirsdag at gå videre med den 29 år gamle sag om branden på færgen Scandinavian Star.

Det sker til trods for, at der i maj sidste år kom nye oplysninger frem, som kunne tyde på, at forsikringssvindel var motivet til branden, hvor 159 mennesker omkom.

Her havde de pårørende til ofrene for branden sendt et omfattende dokumentationsmateriale og lydoptagelser af belastende vidneudsagn til Københavns Politi.

Samtidig indgav de pårørende konkrete anmeldelser af en række personer for at have planlagt, udført og medvirket til mordbranden.

Men materialet var efter politiets opfattelse ikke stærkt nok til at indlede en efterforskning.

- Det er en meget alvorlig sag, og vi har gennemgået anmeldelsen og det materiale, støtteforeningen har indleveret, herunder lydoptagelser mv., grundigt.

- Efter gennemgangen har der vist sig ikke at være grundlag for at genoptage sagen, da der ikke er fremkommet nye beviser i det indleverede materiale, siger advokaturchef Dorit Borggaard fra Københavns Politi i et skriftligt svar til DR Sjælland.

Ifølge politiet har en medvirkende på en central lydoptagelse forklaret til politiet, at oplysningerne, hun fremkommer med på lydoptagelsen, ikke er korrekte. Derudover er der primært tale om tredjehåndsoplysninger, som det ikke er muligt at verificere.

Sagen har ikke sat sit punktum

Men de pårørende til ofrene ved branden for snart 29 år siden på færgen fortsætter kampen for at få branden opklaret.

Dermed er sagen ikke slut, fastslår talsmand Mike Axdal, der selv mistede sin far og en bror ved katastrofen. Nu vil de pårørende sende en klage til statsadvokaten:

- Der er ikke noget punktum ved denne her sag. Der er kun tankestreger og kolon. Vi fortsætter fortrøstningsfuldt. Nu har vi fire uger til at analysere, og så må vi finde ud af, hvad en klage til statsadvokaten skal indeholde, siger han.

- Vi skal nok vinde den her kamp. Spørgsmålet er bare, hvornår datoen er for, når det sker.

DF: Vil lægge pres på ministeren

At Københavns Politi ikke vælger at gå videre med efterforskningen af branden, ærgrer retsordfører i Dansk Folkeparti Peter Kofod:

- Vi taler om det største massemord i nyere skandinavisk historie. Vi taler om, at man ikke har formået at stille nogen til ansvar for det her.

Derfor har Peter Kofod efterspurgt en forespørgselsdebat om sagen, der inden længe kommer i Folketinget.

- Vi vil foreslå regeringen, at man sætter en lille gruppe til at gennemgå det materiale, man måtte have fra starthalvfemserne. Det er stadig meget uvist, hvordan ejerkonstruktionen var, hvordan forsikringsforholdene var og noget kunne tyde på, at der kunne lægge et motiv i de emner. Det var noget, som Danmark i sin tid skulle stå for at se på, og det har man aldrig gjort særligt tilfredsstillende.

Derfor vil retsordføreren også gerne samarbejde med den gruppe efterladte, som har arbejdet med sagen i mange år – heriblandt Mike Axdal.

- Det er væsentligt, at man får givet de pårørende og efterladte nogle svar, så man kan få lukket denne her sag. Og det, vi kan gøre, er at lægge pres på ministeren, lyder det fra Peter Kofod.

Facebook
Twitter