Politiker om byggeplaner: Det er helt gak gak

En forening, der hylder meditation, skaber røre i rolige Rørvig. Den vil nemlig bygge spøjse huse og have en planlagt sø flyttet.

Bekymrede naboer drøfter byggeplanerne i området med udvalgsformand Morten Egeskov (V). (Foto: Sten Jørgensen © dr)

Dansk Forening for Videnskaben om Kreativ Intelligens og Transcendental Meditation, vil købe en grund, som grænser op til den gamle Rørvig By. Og det har skabt røre i området.

Her vil foreningen opføre 32 kvadratisk udformede boliger, der skal ligge på en bestemt kvadratisk måde, for at skabe et harmonisk liv for beboerne efter det såkaldte Vastu-princip. Eksempelvis vil vand mod syd på grunden kunne medføre ødelæggelse, mens vand mod nordøst kan skabe større velstand.

Derfor er der i projektet et ønske flytte en ellers planlagt sø i området til et andet sted.

Flertal siger nej til projektet

- Husene er orienteret mod øst, og de forskellige funktioner i rummet er orienteret efter verdenshjørnerne. Og når man gør alle de her ting på en bestemt måde, har det faktisk en effekt, siger projektleder Ole Osiier Markmann fra TM-foreningen.

Byggeriplanerne og tankegangen har fået formanden for Miljø- og Klimaudvalget, venstremanden Morten Egeskov i Odsherred op i det røde felt:

- Det er helt gak-gak. De kan tro på, hvad de vil, men vi skal ikke vende op og ned på vores lokalplan, for at de kan få en sø placeret på grunden, så de efter deres opfattelse undgår at skabe "frygt for fjender og skænderier mellem kvinder", siger han.

Et flertal i udvalget er enig med ham og har sagt nej til projektet. Men socialdemokraten Gitte Hededam ærgrer sig:

- Hvordan kan man bare sige nej til boliger og nye familier i Odsherred? Det er totalt uforståeligt. Vi bør have højere til loftet i vores kommune, siger hun.

Modstand i flere danske byer

Men indtil nu er det ikke gået så godt med at finde et areal for foreningen.

I Fredericia Kommune stødte den på lokal modstand. Borgere betegnede i Fredericia Dagblad foreningen som en sekt. Det samme skete i Fredensborg i Nordsjælland.

Men det afviser projekteder i TM-foreningen Ole Osiier Markmann:

- Det virker, uanset om man tror på det eller ej, siger han og tager kritikken med sindsro:

- Jeg har været i branchen i 40 år, så det kommer ikke så meget bag på mig, siger han.

Ole Osiier Markmann vil nu arbejde videre med planerne og forsøge at involvere både lokalpolitikere og naboer i Rørvig.

Dansk Forening for Videnskaben om Kreativ Intelligens og Transcendental Meditation

  • TM-Foreningen er en almennyttig, idealistisk, ikke-politisk og ikke-religiøs forening under vejledning af Maharishi Mahesh Yogi.

  • Allerede i 1998 begyndte TM-foreningen at lede efter et egnet areal til opførelse af en gruppe boliger baseret på principperne for guruen Maharishi.

  • Blandt andet lægges der vægt på sol, vand og arealets hældning.

  • Følger man de principper, så vil virkningen på beboerne ifølge foreningen være "opløftende, energigivende og sundheds­fremmende".Kilde: TM-foreningen