Politiker var offer for chikane: Helt tydeligt, at det er mennesker, der har det rigtigt svært

Byrådsmedlem mener, at det går ud over de allersvageste, hvis straffen for chikane skærpes.

Anne Madsen (S) har som politiker prøvet at blive chikaneret i en sag om skolelukninger. Her er hun ude at sætte valgplakater op i oktober 2017 forud for kommunalvalget. (Foto: Ann Smed Madsen © (c) DR)

Fremover kan hammeren falde hårdere over dem, der truer eller chikanerer politikere og ansatte i den offentlige administration.

Et stort flertal i Folketinget er klar til at skærpe straffen med en tredjedel - op til 40 dages fængsel eller 10.000 kroner i bøde.

Anne Madsen, socialdemokrat og medlem af kommunalbestyrelsen i Sorø, har selv oplevet at blive groft chikaneret - endda for øjnene af sin datter - i en sag om skolelukninger.

Derfor er hun også glad for stramningen:

- Jeg synes, det er vigtigt at markere, at når man går ind i politik og gerne vil repræsentere nogle meninger og nogle mennesker, så er det dialogens vej, vi har valgt, siger hun og uddyber:

- Man kan godt være frygtelig uenig med os, men det betyder ikke, at man kan gøre hvad som helst.

Det midtsjællandske byrådsmedlem synes, det er en vigtig markering. Hun får tit at vide, at hun selv har valgt at være politiker:

- Jeg siger altid ’jeg har ikke valgt at blive chikaneret og svinet til, jeg har valgt at diskutere. Det er noget helt andet.

Straffen skal afspejle, om et menneske har det skidt

En undersøgelse fra Kommunernes Landsforening og Danske Regioner blandt samtlige kommunalbestyrelses- og regionrådsmedlemmer viser, at fire ud af 10 lokalpolitikere har været udsat for chikane, trusler og hærværk i forbindelse med deres politiske arbejde.

Anne Madsen har blandt andet oplevet en mand, der truede hende og datteren, da de kørte forbi en demonstration i bil.

Alligevel advarer hun mod at straffe de allersvageste, for hun håber, at der også bliver fokus på forskellighederne i tilfælde af trusler og chikane.

- For der er jo nogle tilfælde, hvor det er helt tydeligt, at det er mennesker, der har det rigtigt svært, rigtigt skidt og måske endda er syge. Der er det vigtigt, at der er den forståelse, og at den eventuelle straf så også afspejler det, siger hun.