Politikerne vil have bedre mobildækning - telebranchen holder igen

Flere borgerlige partier kræver, at der gøres noget ved den dårlige mobildækning. Telebranchen vil holde fast i den nuværende model.

Den dårlige mobildækning i landets yderområder skal der nu gøres noget ved, mener flere politikere. (© Colourbox)

Både Dansk Folkeparti og De Konservative vil have ændret på de regler, der i dag overlader udbygningen af telenettet til mobilselskaberne. De skal nemlig forpligtes til at dække ordentligt.

Hans Christian Skibby er erhvervsordfører for Dansk Folkeparti. Han mener, at man bør se på de udbud, der gør at mobilselskaberne i dag ikke altid kan se en god forretning i at installere bedre mobildækning i yderkanten af for eksempel Odsherred eller Lolland kommuner.

- Det, der sådan set er problemet, er at dem, der har vundet de eksisterende udbud på mobilnettet, ikke har forpligtigelse til at sørge for dækning, siger Hans Chrstian Skibby.

Han fortsætter:

- De gør det kun fra en økonomisk betragtning og det er jo ikke nok, når vi kan se områder, hvor der ikke er nok dækning på mobiltelefoni. Det skal vi selvfølgelig have ændret på.

Kommuner og Christiansborg-politikerne har også et ansvar.

Det er ikke kun telebranchen, som er skyld i den dårlige mobildækning. Politikerne har også et ansvar, mener Torben Rune, som er teleanalytiker hos konsulentvirksomheden Netplan. 

- Problemstillingen er jo, at det er dyrt for teleselskaberne at sætte master op, og det er dyrt at holde alle kommunikationslinjerne ved lige. Jeg mener vi bør have fuld mobildækning over hele landet. Politikerne må simpelthen vågne op og lave om på systemet, siger Torben Rune.  

Flere politikere på Christiansborg er klar til at tage problematikken op, og mener både at de selv og kommunerne har et ansvar. Brian Mikkelsen er IT-ordfører for De Konservative. Han lover, at der ikke kommer til at gå lang tid, før Erhvervs- og Vækstminister Henrik Sass Larsen får besøg på kontoret.

- Til næste teleforligsmøde, som jeg selv har indkaldt til i august måned, vil jeg bede om, at vi får lavet en handlingsplan, så vi kommer ud i alle dele af Danmark og tager en dialog med teleselskaberne om, at de også har et ansvar for at sikre alle danskere den bedst mulige dækning.  

 

Kan man gøre som i USA?

Hvis det står til De Konservative, skal Danmark i fremtiden gennemgå en større ændring af telemarkedet, som skal sikre bedre mobilforbindelser i udkantsområderne.

Brian Mikkelsen, vil især se på den amerikanske model, hvor teleselskaberne indbetaler et gebyr til en fond, som kommunerne eller teleselskaberne kan søge penge fra for at få installeret bedre dækning i udkantsområder.

- Jeg synes det lyder som en kreativ løsning, som jeg godt kan overveje at foreslå erhvervsministeren, for det vil gøre at selskaberne solidarisk er med til at dække de udkantsområder, som der ikke er penge i, siger Brian Mikkelsen.

Telebranchen ser tilbageholdene på fondsmodel.

Direktør i Teleindustrien, Jakob Willer mener, at den danske model på teleområdet er fin, men der er plads til forbedring, og den er allerede i gang.

- Nu kan vi samarbejde med kommunerne om at skabe bedre mobildækning. Det skal vi afprøve og udvikle. Ved at samarbejde konstruktivt, kan vi nå meget længere, siger Jakob Willer.

Teleanalytiker hos konsulentvirksomheden Netplan, Torben Rune er dog mere skeptisk over for, om mobildækningen bliver bedre i fremtiden, fordi det er de private teleselskaber, som sørger for mobildækningen.

- Teleselskaberne sørger selvfølgelig kun for mobildækning de steder, hvor de kan tjene penge på det. Langt væk fra de store byer, ude ved kysterne og inde på de jyske heder, der er ingen mobildækning, og det kommer der selvfølgelig heller ikke, medmindre der kan tjenes penge på det, siger Torben Rune.

I Odsherred må der bygges master igen

Jakob Willer, direktør i Teleindustrien, understreger dog, at kommunerne også har et ansvar. 

Odsherred kommune havde indtil efteråret 2013 en politik om at begrænse antallet af mobilmaster i kommunen. Men den politik er nu lagt på hylden, så der er mulighed for et konstruktivt samarbejde mellem telebranchen og kommunen om at få mobildækningen ud til yderområderne.    

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk