Polititillidsmand: Grænsekontrollen er hullet som en si

Tillidsmand hos politiet i Kalundborg er frustreret over den måde betjentene arbejder på ved den danske grænse. Sporadisk og utilstrækkelig, siger han.

Flygtninge kan frit tage færgen til Rødbyhavn om formiddagen. Her har betjente travlt med andre opgaver, lyder det fra tillidsmand, som rejser kritik over grænsekontrollen. (Foto: Claus Würtzen © DR)

Grænsekontrollen er hullet som en si og helt utilstrækkelig. Sådan lyder det fra polititillidsmand Preben Viggo Nielsen i Kalundborg, som i et opsigtsvækkende brev til Folketingets Retsudvalg, gør opmærksom på, at grænsekontrollen ved Rødbyhavn og Gedser er både sporadisk og frustrerende.

Preben Viggo Nielsens erfaring er, at et sted mellem 0 og 14 personer skal trækkes ud dagligt.

- Resten får lov at passere, selvom vi ved, at de ikke har papirerne i orden, siger han.

Mange af dem, der bliver anholdt , slår ud med armene og spørger, hvorfor det lige netop er dem, der blev taget, forklarer han.

- Men det er der ingen fornuftig forklaring på. Det er bare bad luck.


Ifølge tillidsmanden kan flygtninge uden problemer tage en morgenfærge til Gedser eller Rødbyhavn. For på det tidspunkt har betjentene typisk travlt med en masse sagsbehandling på dem, der er taget aftenen i forvejen.

- Man tager helst ikke nogen ind om formiddagen er min erfaring. Det er ret nemt at gennemskue, hvis man vil forsøge at komme ulovligt ind i landet.

Selvom regeringen har understreget, at meningen er, at der skal laves stikprøver, er polititillidsmand Preben Viggo Nielsen stadig frustreret:
-Jeg synes vi bruger fantastisk mange ressourcer dernede. Og hvis man mener noget med det, så mener jeg også at kontrollen bør have et større omfang.

Formanden for Midt- og Vestsjællands Politiforening, Mogens Heggelund, fortæller i dag til Metroxpress, at beskrivelsen fra tillidsmanden ‘i det store hele’ deles af regionens betjente.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.