Private indsamlinger vælter sig i sko og tæpper til Ukraine - men Røde Kors anbefaler penge i stedet for tøj

Over hele landet samler borgere og foreninger ind til ukrainske flygtninge, men flere steder kommer der så mange donationer, at det er svært at følge med.

På et døgn har Sognepræst Tine Gramm Petersen fra Hobro samlet bunkevis af tøj, soveposer, dåsemad og håndkøbsmedicin ind. Mandag bliver det første læs sendt afsted med lastbil til Ukraine. (Foto: © Frederik Gatzwiller, DR)

Mens tv-billeder med russiske kampvogne og rygende ruiner er strømmet ud i stuerne de seneste dage, har mange danskere følt et behov for at hjælpe de ukrainske flygtninge, der er på flugt fra krigen.

Derfor er der lynhurtigt poppet en lang række private nødhjælpsindsamlinger op over hele landet, hvor gavmilde danskere har doneret bunkevis af tøj, sko, tæpper og soveposer til nødlidende ukrainere.

Her er det en garage i Slagelse, der hurtigt er blevet fyldt med tøj og tæpper. (Foto: © (privatfoto))

Hos foreningen Hjælp Ukraine blev der på blot to dage etableret mere end 100 opsamlingssteder i private garager og carporte. Og danskerne har i den grad haft lyst til at hjælpe, fortæller formand Jakob Knudsen.

- Det er fuldstændig vanvid. Vi har garager over hele Sjælland, og nogle steder er de nu fyldt helt ud til vejen. Vi skønner, at vi har fået cirka 1.000 kubikmeter, hvilket svarer til 12 lastbiler. Vi har fået mere på to dage, end vi normalt får på et år.

Også i Hobro har sognepræst Tine Gramm Petersen sammen med en række frivillige organiseret en indsamling til de ukrainske flygtninge. Og her blev kirkens lokaler hurtigt fyldt med dåsemad, madrasser, soveposer og tøj.

Og det er overvældende med så stor en opbakning, fortæller sognepræsten.

- Engang i mellem er ord ikke nok. Da jeg kom herned efter højmessen og så, at det bare var eksploderet, begyndte jeg at græde. Det var alt, jeg kunne gøre. Jeg er overvældet. Fuldstændig.

Allerede i dag sendes de første ting afsted fra Hobro til Ukraine, og det sker også med hjælp fra private.

Her en carport i Odsherred på vej til at blive fyldt op. (Foto: © (privatfoto))

- Over Facebook blev jeg sat i kontakt med Tommy, der har en virksomhed i Ukraine. Derfra stiller han en lastbil til rådighed og betaler, hvad end det koster. Så den skal bare derned og så skal det distribueres, siger Tine Gramm Petersen.

Indsamlingsformand: Hold igen med at donere!

Selvom intentionerne bag de mange donationer er gode, så opstår der samtidig nye udfordringer, når kilovis af tøj og tæpper skal afsted mod Ukraine.

De mange genstande skal samles, sorteres, pakkes og transporteres, før de kan nå til Ukraine og komme flygtningene til hjælp. Og det kan være svært, hvis det bliver ved med at vælte ind med ting.

Derfor opfordrer formand for foreningen Hjælp Ukraine, Jakob Knudsen, nu også til at holde lidt igen med donationerne for en stund.

- Der skal nok blive brug for hjælpen, bare ikke lige nu. Vi skal jo lige have det afsted, og det nytter ikke noget at putte mere i carportene, der bare står og bliver vådt, så vi også skal bruge tid på at tørre det.

Røde Kors: Giv penge i stedet for sko

Også de store nødhjælpsorganisationer oplever stor gavmildhed. Det mærker man blandt andet hos Røde Kors, fortæller fundraising- og marketingschef, Morten Purup Jørgensen.

- Det er enormt rørende, at så mange danskere bakker op om hjælpearbejdet, og at der er den her store lyst til at gøre en forskel. Det mærker vi også hos Røde Kors, hvor vi får rigtig mange henvendelser fra både virksomheder og private, der gerne vil hjælpe.

Men selvom gavmildheden er stor, så er kilovis af vintertøj og dåsemad indsamlet i danske garager måske ikke den optimale måde at hjælpe på. Røde Kors er nemlig allerede til stede i Ukraine, og har i højere grad brug for penge, som kan bruges lokalt.

- Vi kigger på, hvordan vi kan gøre den størst mulige forskel mest effektivt. Og i rigtig mange tilfælde køber vi den nødhjælp og de tæpper og hospitalsudstyr, der er brug for, nede i lokalområdet. Så det er pengedonationer, som gør den største forskel i forhold til vores nødhjælpsarbejde, siger Morten Purup Jørgensen.

Det vil nemlig kræve et meget stort stykke logistisk arbejde at få transporteret og distribueret de mange donerede soveposer og uldfrakker til befolkningen i Ukraine.

- Det er meget dyrere for os, og det kan være rigtig svært at få nødhjælpen frem helt ude i yderste led hos de mennesker, der har behovet. Og samtidig er Ukraine jo ikke et uland, så vi kan ikke stå inde for, at der er brug for alle de ting, der vil blive doneret.