Problematisk at udlån af bøger styrtdykker? Kommuner og biblioteker er uenige

Udlån af materiale er halveret på Kalundborg Bibliotek, men det bekymrer ikke formand for kulturudvalget

Færre og færre låner bøger på bibliotekerne. På ti år er antallet af udlånte bøger faldet med 25 procent på landsplan. (Foto: Christian Liliendahl © Scanpix)

Borgerne har i stor stil vendt bibliotekerne ryggen, når det kommer til at låne ting med hjem.

De seneste ti år er udlånstallene styrtdykket med lidt over 38 procentpoint på landsplan, viser tal fra Danmarks Statistik.

Særligt hårdt ramt er bogen. Her er faldet på 25 procent siden 2009.

Og tallene vækker bekymring hos Danmarks Biblioteksforening.

- Det er en kerneopgave på bibliotekerne at formidle bogen, og når der er færre der låner, så skal vi tage det alvorligt, siger Steen Bording Andersen, der er formand for Danmarks Biblioteksforening og byrådsmedlem i Aarhus Kommune for Socialdemokratiet.

Han frygter, at det faldende udlånstal hænger sammen med lavere læselyst blandt danskerne. Og derfor skal bibliotekerne investere flere penge i bøger og personale på bibliotekerne, så faldet i udlånene kan bremses.

Men den opfattelse deler man ikke i en af de kommuner, der er hårdest ramt på udlånet. I Kalundborg Kommune er udlånet de seneste ti år mere end halveret, men det er ikke en bekymrende udvikling, mener formand for kulturudvalget Ole Glahn (B).

- Jeg tror ikke, det er et udtryk for at folk ikke er interesserede i at læse. Hvis det var det, ville jeg være bekymret, siger han.

Naturligt at færre låner med hjem

I Kalundborg ser man udviklingen som en naturlig del af samfundsudviklingen, hvor borgerne selv har lettere ved at få adgang til litteratur hjemmefra. Og han bakkes op af sin kollega i Holbæk - en af de andre kommuner, der er hårdt ramt på biblioteksudlånene.

- Jeg tror, det er en helt naturlig udvikling, efter vi har fået lydbøger og computere, og alt er blevet mere tilgængeligt for folk på nettet. Vi er nødt til at acceptere, den udvikling der er, siger Ole Hansen (A), formand for kulturudvalget i kommunen.

Men det er ikke en god idé for bibliotekerne at nedprioritere at låne bøger ud, mener formand for Danmarks Biblioteksforening, Steen Bording Andersen. For bibliotekerne er i modsætning til private alternativer altid gratis og sikrer borgerne lige adgang.

- Hvis vi skal have en generation, der også i fremtiden læser, så skal vi også have mulighed for at opleve litteraturen på helt fri hånd – det er rigtig vigtigt, at det er gratis, siger han.

Færre udlån, men flere besøgende

Danmarks Biblioteksforening skal dog ikke regne med, at kommunerne står i kø for at sætte flere penge af til bøger og personale på bibliotekerne, siger formand for kulturudvalget i Kommunernes Landsforening, Leon Sebbelin (R).

- Det er ikke mit indtryk, at det er den vej vinden blæser. Men de faldende udlån skal give anledning til, at man nu tager diskussionen om, hvilket bibliotek man gerne vil have i fremtiden.

Han fremhæver at bibliotekerne ikke er i krise, når det kommer til antallet af besøgende. De seneste ti år har flere borgere fundet vej til bibliotekerne. Blandt andet fordi det udfylder flere funktioner såsom borgerservice og har flere arrangementer.

Fra 2009 til 2019 steg bibliotekernes besøgstal med 4 procent på landsplan.