Produktionsskole gået konkurs: 220 elever aner ikke, hvad der skal ske

NVPro Campus med afdelinger i Holbæk, Tølløse, Svinninge, Asnæs og Nykøbing Sjælland er erklæret konkurs.

Flere studerende fra NVPro samles i dag foran Værftscafeen i Holbæk, efter deres uddannelsessted er gået konkurs. Cafeen drives normalt af NVPro.

I går blev produktionsskolen NVPro Campus, som har afdelinger i Holbæk, Tølløse, Svinninge, Asnæs og Nykøbing Sjælland, erklæret konkurs.

Konkursen berører cirka 220 elever, der er tilknyttet produktionsskolen.

Allan Kristiansen er daglig leder på Værftscafeen. Han skulle have åbnet cafeen klokken 12 i dag, men nu er der ingen, der ved, hvornår dørene til cafeen bliver slået op igen.

Værftscaféen drives normalt af eleverne på skolen. Her hjælper eleverne med at tilberede retterne og betjene kunder, så de får et indblik, i hvad det vil sige at arbejde inden for restaurationsfaget.

- Vi står nu med en masse lærere og en masse elever uden at have et sted at møde op i dag.

- Vi har aftalt at mødes med dem alle sammen (eleverne, red.) ude på skolerne. Her møder de op og kan få al den information, de kan bruge. Det er ikke noget, lærerne får løn for. Det er noget, lærerne gør frivilligt, fortæller Allan Kristiansen, som er en af de 35 lærere, der er sendt hjem uden løn.

Alle selskaber i cafeen er blevet aflyst. Det gælder også de konfirmationer, der skulle afholdes i cafeen den kommende weekend.

- Vores elever har taget det pænt, fordi vi har været hurtige til at melde det ud, men nogen har læst det i avisen eller på en sms, siger han og tilføjer, at han gerne ville give beskeden personligt til eleverne.

Arbejder på en løsning

En af de institutioner, der nu træder til, er Den Forberedende Grunduddannelse-Sydvestsjælland, der er tovholderinstitution for en del af eleverne.

Her vil man finde en løsning for de elever, der nu står uden en skole.

- Der kan blive tale om individuelle forløb, men der er en velfungerende produktionsskole, Kalundborgegnens Produktionsskole, i området, som også kan være en mulighed. Det kan også være en mulighed, at vi etablerer et praktikforløb i samarbejde med erhvervsskolen, siger Gert Møller, der er direktør ved Den Forberedende Grunduddannelse-Sydvestsjælland.

Allan Kristensen er daglig leder i Værftscafeen i Holbæk. Cafeen drives normalt af NVPro, som nu er gået konkurs. (Foto: Trine Warrer Juul © (C) DR Sjælland)

Det var både på grund af for få elever, men også på grund af en dårlig økonomisk styring, at produktionsskolen er gået konkurs, vurderer formanden for Produktionsskoleforeningen, Lennart Damsbo-Andersen, der også sidder i Folketinget for Socialdemokratiet.

- Hvis der er faldende elevtal, skal man få korrigeret det mandskab, man har, så økonomien kommer til at passe. Det, der så går galt her, er, at bestyrelsen tilsyneladende ikke har været opmærksom på det, og derfor ikke har handlet på de ting, siger han.

Planen var i første omgang, at skolens aktiviteter skulle afløses af en ny FGU-uddannelse til august. FGU-uddannelsen forbereder eleverne på at gå i gang med en ungdomsuddannelse eller på at komme i job.

Hvordan de unge skal afslutte deres igangværende uddannelse er stadig uvist, men der arbejdes på sagen, bekræfter NVPro.

Facebook
Twitter