Professor om oprørske Fensmark-borgere: Kommunen er nødt til at lytte

Kommunerne hører borgerne for sent, og det er med til at skabe frustration i de små byer, siger professor i politik og offentlig administration.

Lokalrådet i Fensmark vil have byen skilt fra Næstved Kommune, da de ikke synes, serviceniveauet er i orden, og at de ikke føler sig hørt i den kommunale debat. (Foto: Louise Wimmer Elmhoff © dr)

Borgerne i Fensmark vil løsrive sig fra Næstved Kommune. Lokalrådet, der repræsenterer byen 5.000 indbyggere, føler sig ikke hørt i den store sydsjællandske kommune.

Og det skal ikke bare tages som en joke, fortæller Marie-Luise Rye Nielsen, der er nyvalgt forkvinde for Fensmark Lokalråd.

- Det er et ønske, at vi bliver os selv igen. Det kan lade sig gøre. Det er lovligt. Derfor vil vi naturligvis undersøge sagen på den rigtige måde, siger hun.

Fensmark er ikke den første by, hvor borgerne føler sig koblet af i de nye storkommuner, som blev skabt ved kommunalreformen i 2007.

Det skyldes ofte, at kommunerne ofte først hører borgerne meget sent i forløbet, når der skal tages beslutninger. Det siger Jacob Torfing, professor i politik og offentlig administration ved Roskilde Universitet:

- Der er måske allerede politisk enighed om for eksempel lokalplanen, og der er en administration, som er klar til at sætte det i værk. Det betyder, at det kommer lidt på tværs, når borgerne skal høres.

- Og det skaber en kæmpe frustration, når man hører om en lokalplan, man ikke har indflydelse på, siger han.

I Nordjylland hjalp det

I Aggersund kender borgerne alt for godt til frustrationen hos borgerne i Fensmark. Her har borgerne i den nordjyske by truet med at forlade Vesthimmerland Kommune, fordi de føler sig overset af kommunen, specielt på skoleområdet.

- Især i en kommune, hvor vi ligger nord for Limfjorden, mens resten af kommunen ligger syd for Limfjorden, der føler vi os koblet af, siger Mads Krarup, formand for Aggersund og Omegns Borgerforening.

Men det har faktisk hjulpet, at Aggersunds borgere har sat hælene i.

- Der er da kommet lidt fokus på os i øjeblikket, det er der da, siger han.

Mads Krarup holder dog fast i, at hvis det ikke bliver bedre inden sommerferien, vil byen bede om at blive flyttet over til nabokommunen Jammerbugt Kommune.

Behov for at råbe kommunen op

Jacob Torfing kalder det "meget drastisk", når borgerne føler behov for at ændre på det kommunale landkort. Og han kalder samtalen det bedste redskab til at redde det kommunale fællesskab.

- Der er kun ét svar, og det er dialog, dialog, dialog. Og hvis kommunen først har været med til at stifte lokalråd, så har de også en forpligtelse til at søge dialogen, siger han.

Næstved Kommunes socialdemokratiske borgmester Carsten Rasmussen siger, at han ikke umiddelbart kan se en løsrivelse for sig i den nærmeste fremtid - men at han vil respektere Fensmarks ønske, hvis sagen skulle nå Indenrigsministeriet, som træffer afgørelsen.

Facebook
Twitter