Professor om sensationelt fund: Det var et stort øjeblik

Nu er det helt sikkert. Den nyfundne borg ved Køge er en vikingeborg. Nu har vi fem af slagsen herhjemme.

Søren M. Sindbæk, professor i middelalderarkæologi, udtager træ fra Borgrings voldkonstruktioner til naturvidenskabelig datering. (Foto: © Danmarks Borgcenter? © © Danmarks Borgcenter)

- Jeg tænkte, at nu får jeg svar. Har jeg taget helt fejl? Eller var det rigtigt, hvad vi mente, vi så?Sådan beskriver Søren Sindbæk tidspunktet, da han modtog en mail i sin indbakke forleden.Ikke bare en hvilken som helst mail. I den lå svaret på den kulstof 14-prøve, der skulle endeligt afgøre, om han og kollegerne havde ret i, at borgen ved Køge var en vikingeborg.Så åbnede jeg for brevet og kunne se, at det var i lige i øjet.Søren Sindbæk, professor i middelalderarkæologi.- Så åbnede jeg for brevet og kunne se, at det var lige i øjet. Det var, som vi havde sagt, det skulle være. Det var et stort øjeblik, fortæller Søren Sindbæk, der er professor i middelalderarkæologi.Det er så sjældent et fundPrøven viste nemlig, at ringborgen, der blev fundet  vest for Køge i september, var bygget omkring år 900.- Mange har haft svært ved at tro det. Kan det virkelig kan være rigtigt. Det er så sjældent et fund, siger Søren Sindbæk og tilføjer, at det gav et sæt i ham, da han så, at mailen med svaret nu lå i indbakken.- Det var alligevel så usandsynligt, at man kunne finde endnu en af de her ringborge, som vi kun har fire af.Fundet er blandt de ti største i verdenBorgen har fået tilnavnet Borgring.

Mange har haft svært ved at tro det. Kan det virkelig kan være rigtigt. Det er så sjældent et fund.Søren Sindbæk, professor i middelalderarkæologi.Det er første gang i tres år, at vi kan tilføje en ny vikingeborg til listen herhjemme. I forvejen har vi Aggersborg, Fyrkat, Nonnebakken og Trelleborg ved Slagelse.Fundet er ifølge Politiken blevet udnævnet til ét af de ti vigtigste fund i 2014 af det amerikanske tidsskrift Archaeology.

Facebook
Twitter