Profileret Kundby-forsvarer og skuespiller: Jeg nægter at spille kliché-roller

PORTRÆT: Nima Nabipour er forsvarer i Kundby-sagen, men han er også skuespiller med roller i Sommer, Anna Pihl og flere børnefilm.

- Jeg vil ikke kaldes præmieperker, for så må man jo gå ud fra, at det er, fordi alle andre ikke er noget, siger Nima Nabipour. (Foto: © Nils Henrik Pedersen, Nils Henrik Pedersen / www.nilshenrik.dk)

Nima Nabipour er vant til at stå foran et kamera.

Den seneste uge har han optrådt i alle medier som forsvarer for den 16-årige pige, der er anholdt i Kundby-sagen, mistænkt for at have planer om at bombe to skoler.

Før det har han også været forsvarer i andre højt profilerede sager. For eksempel for Mohamad, der blev fyret i Bilka, eller i den såkaldte Pusherstreet-sag, hvor 13 mænd var sigtet for omfattende hashsalg.

Nima Nabipour har dog også stået foran kameraet som skuespiller i diverse film og tv-serier. Højst usædvanligt er han nemlig både uddannet skuespiller, jurist og advokat.

- Jeg har været optaget af at spille skuespil, siden jeg var barn. Samtidig lå der en naturlig forventning i min familie om, at man tog en universitetsuddannelse.

- Faktisk troede jeg længe kun, man kunne blive læge, tandlæge eller advokat, siger Nima Nabipour med et smil.

Hans to søstre er i dag læge og under uddannelse til tandlæge, og Nima Nabipour er som bekendt advokat.

- Mine forældre sagde på et tidspunkt: "Du skal nok ikke være læge, for du er ikke så glad for blod. Men du snakker godt nok meget, så måske skal du være advokat," og det havde de helt ret i, griner Nima Nabipour.

Vil ikke kaldes præmieperker

Nima Nabipour har blandt andet spillet med i DR-serien Sommer, hvor han bliver kæreste med den unge pige Lærke.

Men han har helt bevidst aldrig spillet en rolle som kriminel. Ikke fordi han var jurist, men fordi han ikke gider klichéen:

- I dansk film og tv har det længe været sådan, at hvis man har en anden hudfarve, så spiller man enten taxa-chauffør, grønthandler eller kriminel, og den kliché vil jeg ikke være med til at eksponere. Men heldigvis er det da ved at blive bedre.

Nima Nabipour har også spillet med i et stykke på Det Kongelige Teater, som hed Præmieperker. Men lige præcis det med at være mønsterbryder eller præmieperker gider han ikke snakke om:

- Hvis man taler om at være præmieperker, så må man jo gå ud fra, at det er, fordi alle andre ikke er noget, siger Nima Nabipour.

- Det er det samme som at sige, at alle andre med en anden etnisk baggrund er kriminelle eller arbejdsløse, og du står som et fyrtårn, der klarede sig godt, i modsætning til de andre.

Går ikke efter medie-sager

Kundby-sagen er meget omtalt i medierne, og det samme var Bilka-sagen sidste år, hvor Nima Nabipour var advokat for Mohamad, der blev fyret fra Bilka, fordi han havde deltaget i en debat om islam.

- Der er jo masser af interessante sager, som aldrig havner i medierne, men det er bestemt ikke noget, jeg søger, fortæller advokaten.

I begge sager er Nima Nabipours klienter under 18, og det er til gengæld noget, advokaten gerne vil gå efter, hvis han skal nævne en type sager, han er glad for.

- Jeg kan godt lide at arbejde med unge. Jeg synes selv, jeg er helt god til at tale med dem og være i øjenhøjde.

Lige nu er det sagen om den 16-årige pige fra Kundby, der fylder meget i Nima Nabipours liv, ved siden af de mange andre sager, han også fører.

- Det er selvfølgelig en usædvanlig sag, fordi det er første gang, så ung en pige har siddet i isolation, og sigtelsen er også alvorlig. Men som med alle andre sager er man uskyldig indtil det modsatte er bevist, og min klient erklærer sig jo også uskyldig.

Kan godt bruge skuespillererfaringerne som advokat

Selvom skuespillerfaget og det at være advokat umiddelbart er to vidt forskellige professioner, så kan Nima Nabipour godt bruge sine forskellige evner i begge jobs.

- Jeg tror, det er godt at have mødt mange forskellige typer mennesker og have prøvet meget i sit liv, både som skuespiller og advokat.

- Som advokat kan jeg da også godt bruge den empati og indsigt i mennesker, jeg har tilegnet mig som skuespiller. Det er vigtigt at se ind bagved og forstå personen.

Omvendt er livet som advokat med 18 timers arbejdsdage og en masse sagsakter, der skal læses, også noget, han kan bruge som skuespiller.

- Jeg er vant til at være meget struktureret og grundig i mit arbejde, og det er da også en fordel, når man er med på en film, hvor mange skal arbejde sammen om at få en scene optaget indenfor en deadline.

Nima Nabipour er flersproglig. Han taler sønderjysk, dansk, tysk og farsi. (Foto: © Nils Henrik Pedersen, Nils Henrik Pedersen / www.nilshenrik.dk)

Fra Iran til Sønderjylland

Nima Nabipour er født i Iran, men hans familie flygtede efter revolutionen, da han kun var tre år gammel.

- Jeg kan stadig huske, at vi blev modtaget med blomster af politiet i Kastrup Lufthavn, hvor jeg smagte mit livs første burger. Der var en helt anderledes stemning omkring det dengang.

Familien slog sig ned i Sønderborg og var blandt de første af anden etnisk baggrund i den sønderjyske by.

- Folk tog utroligt godt imod os. Jeg kan huske, at der var en læge, som stoppede min far på gågaden og spurgte, hvor vi kom fra. Han inviterede os hjem på middag.

- Min far talte endnu ikke dansk, men lægen skaffede en tolk, der kunne farsi, for han ville så gerne høre om vores families baggrund og kultur.

Nima Nabipour er både advokat og skuespiller. Her er han i Skuespilhuset i København. (Foto: © Nils Henrik Pedersen, Nils Henrik Pedersen / www.nilshenrik.dk)

Skuespillerkarrieren tager fart

Mens Nima Nabipour læste jura i København og samtidig uddannede sig på Det Danske Filmskuespillerakademi, fik han roller i såvel den danske action-film Fighter som Anna Pihl og Sommer.

- Alle tre fik premiere inden for kort tid, og pludselig var jeg voldsomt eksponeret. Der fulgte også flere gode tilbud på store filmroller i Tyskland derefter, men jeg var nødt til at prioritere at gøre mit jurastudie færdigt.

De seneste år har der ikke været tid til så mange film- og tvroller, fordi al tiden går med at være advokat. Nima Nabipour har senest spillet med i TV 2-serien Norskov og børnefilmene MGP-missionen og Far til Fires Vilde Ferie.

Men selvom Nima Nabipours kontor er fyldt med sagsakter og arbejdsdagene er lange, så vil han ikke afvise, at han dukker op på film-lærredet eller tv-skærmen igen som skuespiller.

- Hvis jeg kan forsvare det rent tidsmæssigt, vil jeg gerne gøre det, og hvem ved, hvis jeg bliver tilbudt en god hovedrolle, kan det da godt være, jeg kan rykke lidt rundt på kalenderen, griner Nima.

Blå bog: Nima Nabipour

  • Født i 1981 i Iran, opvokset i Sønderborg. Bor i København.

  • Uddannet ved Det Danske Filmskuespillerakademi i 2007.

  • Uddannet på The William Esper Studio i New York 2010.

  • Uddannet jurist på Københavns Universitet i 2010 og advokat i 2015.

  • Ansat som advokat i CPH LEX Advokater.