Psykiatriske patienter skal til lægen via computeren

Region Sjælland vil indføre videokonsultationer for ambulante patienter i psykiatrien

Det skal fremover være muligt for ambulante psykiatriske patienter i Region Sjælland at få en videokonsultation med deres psykiater. Det skal blandt andet spare transporttid for patienterne. (© colourbox.com)

RETTELSE 4. september kl. 09.54: Tidligere skrev DR, at det var planen at lukke flere klinikker. Det er ikke tilfældet. Det er blot lægerne, der samles centralt på en række klinikker.

Psykiatriske patienter på eksempelvis Lolland eller Orø kan i fremtiden komme til konsultation med lægen over nettet.

Det har social- og psykiatriudvalget i Region Sjælland besluttet på et udvalgsmøde i dag.

Mere konkret drejer det sig om de ambulante patienter, altså ikke dem, der er indlagt på en psykiatrisk afdeling, fortæller SF'eren Tina Boel, der er formand for udvalget.

Hun afviser, at der er tale om en spareøvelse.

- Er der noget, vi ikke har talt om, så er det økonomi. Det her handler om at skabe større faglige miljøer, så vi kan tiltrække læger, vi kan fastansætte i regionen, siger hun.

Beslutningen møder kritik fra foreningen Bedre Psykiatris lokalformand på Lolland Erik Ravn, som mener, det vil gå hårdt ud over de hårdest ramte patienter.

- Jeg frygter, at den meget psykisk syge patient vil sige nej til sådan en samtale, fordi de vil frygte, det bliver optaget og sendt til hele verden. Flere af dem har paranoia, og derfor vil de afslå, mener Erik Ravn.

Det er en kritik, som får formanden for social- og psykiatriudvalget til at understrege, at det kun skal være et tilbud for de patienter, som vil få gavn af det:

- Hvis patienten ikke kan bruge det her redskab som alternativ, så skal patienten jo ikke tilbydes det, siger Tina Boel (SF).

Syddanmark har haft 'Telepsykiatri' i flere år

I Region Syddanmark har der siden 2015 eksisteret en afdeling for 'telepsykiatri', som er det nærmeste man kommer den løsning, politikerne i Region Sjælland har vedtaget.

Her kan patienter få en samtale med lægen ved hjælp af videoopkald. Og de har gode erfaringer med at tilbyde patienter en video-konsultation frem for at skulle møde op hos lægen, hvis de eksempelvis lider af angst eller socialfobi.

Det siger afdelingschef for telepsykiatrien i Region Syddanmark Marie Folker.

- I nogle situationer møder patienterne ikke op til behandling, fordi de ikke kan overskue at tage tog og bus ind til ambulatoriet. I de sammenhænge har vi gode erfaringer med videokonsultation, siger hun og tilføjer:

- Det kan simpelthen blive alternativet til ingen behandling.

Og det tror udvalgsformand Tina Boel fra SF også vil gøre sig gældende i Region Sjælland.

- I udvalget tror vi på, at det for mange af patienterne vil være en tryggere og nemmere måde at møde lægen på.

Planen er at samle lægerne i Vordingborg, Næstved, Slagelse, Holbæk, Roskilde og Køge. Herfra vil lægerne tage på patientbesøg på de øvrige distriktsklinikker eller møde patienterne via videokonsultation.