Quinoa fra Lolland-Falster lader vente på sig i butikkerne: 'Vi har mødt nogle udfordringer'

Landbrugsarealet er stagneret, men plantefrøet har en stor fremtid, mener Coop.

Frøavlschef Annette Olesen og landmand Hans Peter Rasmussen har satset på at dyrke quinoa på Lolland. (Foto: Lis Vibeke læsøe Olsen © (c) DR)

Det trækker ud med at få quinoa fra Lolland-Falster til at fylde på dagligvarebutikkernes hylder.

I flere år har landmænd på Lolland-Falster som forsøg dyrket den sydamerikanske planteart, men ambitionen om at få en såkaldt fuldskalaproduktion i gang til de danske butikker er endnu ikke blevet realiseret.

På Lolland-Falster er produktionen ligefrem faldet fra 100 hektar sidste år til omkring 80 hektar i år.

I avlerforeningen for quinoa, der har 18 medlemmer på Lolland-Falster, er formand Lars Hvidtfeldt dog optimist.

- Jeg kan se, at forbrugerne køber udenlandsk quinoa, og så håber vi, at de kommer til at købe dansk quinoa fra Lolland-Falster, siger han.

Lars Hvidtfeldt regner med, at quinoa fra Sydhavsøerne er klar på hylderne inden for få år.

- Det er et pionérprojekt, hvor vi er i gang med at introducere en ny afgrøde i Danmark, og hvor vi samtidig konkurrerer med en kendt afgrøde fra Sydamerika, siger han.

Han fortæller, at foreningen arbejder på at afsætte det danske quinoa.

- Jeg tror på det. Der er en trend med, at folk vil have en mere vegansk kost, og her er quinoaplanten god, for den indeholder de rigtige vitaminer og mineraler, hvis man vil reducere sit kødforbrug, siger Lars Hvidtfeldt.

'Vi er ikke nået i mål'

Landmand Hans Peter Rasmussen fra Lolland startede med at dyrke quinoa i 2016, hvor han havde én hektar med afgrøden.

I dag deler han otte hektar med quinoa med to andre landmænd.

- Vi kan sagtens dyrke quinoaen, og vi har en fin afgrøde ude på marken, som i løbet af de næste 14 dage skal høstes, fortæller han.

Alligevel har landmændene en udfordring.

- Rent afsætningsmæssigt er vi ikke nået så langt. Vi har erkendt, at der skal være mange formaliteter i orden først.

Før den økologiske quinoa kan rammme butikkerne, skal den nemlig fødevaregodkendes, og den proces kan tage år.

Derudover arbejder landmændene på at finde et fødevaregodkendt renseri, der kan rense quinoaen, før den kan leveres til butikkerne.

Den danske quinoa bliver blandt andet dyrket på Lolland Falster og Fyn. (Foto: Business Lolland-Falster © Business Lolland-Falster)

Ifølge Landbrugsstyrelsen importerer Danmark årligt mellem 650-800 ton quinoa fra Sydamerika, og det får Hans Peter Rasmussen til at være forhåbningsfuld omkring dyrkningsprojektet.

- I de her tider, hvor vi taler meget om klima og om at handle lokalt, er det vigtigt, at vi kan købe noget danskdyrket quinoa. Vi skal nok få afsat det her. Det tager bare noget tid, siger han.

Foruden quinoaavlerne på Lolland-Falster har en landmand på Fyn prøvet at dyrke planten i et større omfang.

Kan sagtens konkurrere med sydamerikansk quinoa

Ifølge forretningschef Steffen Lund fra erhvervsorganisationen Business Lolland-Falster har dansk quinoa flere fordele frem for den sydamerikanske.

- Den høje kvalitet fra dansk quinoa kan sagtens konkurrere med den udenlandske, og så giver den et langt mindre klimaaftryk end den importerede sydamerikanske, siger han.

Ifølge Steffen Lund vil forbrugerprisen på den danske quinoa formentlig ikke blive højere end den udenlandske, så det vil ikke blive en barriere, mener han.

Lars Aarup, der er analysechef hos Coop, siger, at salget af quinoa i poser toppede i 2016, men at salget fortsat ligger på et højt niveau.

Samtidig breder den sydamerikanske bjergplante sig ud i andre varer som ingrediens i eksempelvis kager og knækbrød.

- Quinoa har fortsat en stor fremtid herhjemme, men det bliver som en del af andre produkter, siger Lars Aarup til dr.dk.