Rådet for Sikker Trafik: Børn skal først selv tage cyklen i skole som 10-12-årige

Det er vigtigt, at forældre bruger tid på at træne skolevejen med de yngre børn, lyder det fra Rådet for Sikker Trafik.

(Foto: © TUALA HJARNOE, Rådet for Sikker Trafik)

Om lidt færdes tusinder af skolebørn igen i hverdagstrafikken, når det nye skoleår begynder.

Her er det vigtigt, at man som forældre bruger tid på at træne skolevejen med de yngre børn. For trafiksikkerhed kan hverken læres på bagsædet af en bil eller ved at kigge i en bog, mener Rosa Nissen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

- Man kan ikke sætte et fast tal på, hvor mange gange man skal gennemgå ruten på vej til skole. Det handler om at komme ud i trafikken sammen med sit barn, så de får noget erfaring med trafikken. Det er noget, som kan tage nogle år, og det er bestemt ikke noget, der er overstået på en enkel weekend, lyder det fra Rosa Nissen.

Må først cykle alene fra tiårsalderen

Rådet for Sikker Trafik anbefaler også, at man som forældre først slipper sit barn alene ud i trafikken, når de befinder sig i ti- til tolvårsalderen.

- Børns udvikling er sådan, at det er først i ti- til tolvårsalderen, at de først er i stand til at vurdere trafikken. Det handler om at kunne overskue nogle lidt kompliceret sammenhænge, som trafikken nu er. Man skal kunne forudsige, hvad det er, de andre gør i trafikken og vurdere andres fart samt reagere, hvis der sker noget forudsigeligt, siger projektlederen i Rådet for Sikker Trafik.

Hun mener nemlig, at man som voksen godt kan glemme, hvor kompliceret det er at være ny i trafikken.

- Det er kompliceret at være alene ude i trafikken. Som voksen tænker man ikke på, hvor meget man hele tiden orienterer sig, mens man er i trafikken. Det er ikke noget, man lige kan klare.

Børnene skal have erfaring med pedalerne

Det hjælper heller ikke børnene, hvis de får et lift af forældrene til skole.

- Man kan godt fristes til at tro, at det mest sikre er at have børnene inde i bilen. Men så får ens eget barn ikke denne erfaring på egen krop. Når de så bliver ældre og skal til at tage turen selv, fordi de er gamle nok, så mangler de jo denne her erfaring. Det kan faktisk være endnu mere utrygt i sidste ende, fortæller Rosa Nissen.

Derfor opfordrer hun også forældrene stadig til at træne med barnet i at cykle til skole.

Og det er heller ikke en dårlig idé, at man som forælder tester barnets evner i trafikken, før man tager vurderingen af, hvornår de skal have lov til at cykle selv.

- Man kan eksempelvis lade barnet være den, der fører an, og sige, at nu er det dig, der skal sige, hvornår der er hul i trafikken og vise, hvor man skal stoppe. Så kan man se, om det foregår på en forsvarlig måde og derfra som forældre så vurdere, om man synes, at barnet er ved at være klar til selv at cykle i skole, siger Rosa Nissen fra Rådet for Sikker Trafik.