Rana bor i omdiskuteret ghetto: 'Man kan sagtens her uden at blive slået ned'

Rana mener, det er et forkert billede, der bliver tegnet af Motalavej i Korsør.

Rana er vokset op på Motalavej. Hun mener, at medierne tegner Motalavej som et forfærdeligt sted at bo, men sådan er virkeligheden ikke, synes hun. (Foto: Martin Sylvest © Scanpix)

- Der er en multibane her, en fodboldbane længere henne, og så er der også en legeplads til de mindre børn. Det er noget, som folk bruger flittigt.

Rana fortsætter med at beskrive udendørsfaciliteterne til de gule murstensblokke med blomstrende altankasser, der omkranser Fasanstien, Egersundvej og Motalavej i Korsør, mens hun går væk fra lejlighedskomplekset.

Hun er selv vokset op i lejlighedskomplekserne, som opstod i 1960’erne i forbindelse med færgelejet i Korsør, hvor flere af Storebæltsfærgerne lå til kaj.

Siden er blokkene blevet renoveret og nogle af dem væltet, så der er plads til at bygge nye rækkehuse.

- Uden at lyde som en kliché er det et skønt område. Jeg nyder godt af, at jeg har min familie og mit netværk omkring mig, siger Rana.

Hun peger på to blokke længere fremme. Der bor hendes forældre og hendes brødre.

- Alle kan snakke med alle, og alle kan bruge hinanden på kryds og tværs. Det er meget rart. Jeg bruger både mine danske naboer og min familie, når jeg har brug for hjælp.

Det er morgen, og der er ikke en sjæl at skue på det grønne græsareal, selvom listen over hårde ghettoer fra Transport- og Boligministeriet viser, at der bor 1.674 mennesker i området.

Kan ikke genkende konflikt

For Motalavej er en ghetto. Det har den været siden 2013.

I dag er den også en ghetto med et hårdt ry, efter en konflikt mellem to libanesiske familier er eskaleret de seneste måneder, hvor rivalerne i flere tilfælde har tyet til vold og våben.

Et billede, som Rana har svært ved at genkende fra sin hverdag på Motalavej.

- Medierne får det til at lyde som om, at der er konflikter herude hver dag, og man ikke kan gå herude, før man bliver slået ned, siger hun.

Men sådan vil Rana slet ikke beskrive sit barndomskvarter.

Hun ser det som et sted, hvor naboerne hilser på hinanden, og hvor man kan færdes trygt og frit. Uanset hvilken baggrund man har.

Beboere er utrygge

Det er dog ikke alle, der deler samme fredelige opfattelse af Motalavej.

Formanden for BoligKorsør og byrådsmedlem for Venstre i Slagelse Kommune Ebbe Jens Ahlgren har modtaget flere henvendelser fra bekymrede beboere, der fortæller, at de ikke tør færdes ude i aftentimerne på grund af urolighederne mellem de to familier.

En af dem er Michelle Weden, der selv bor på Fasanstien.

- Man ved aldrig, hvad man møder herovre, så jeg forsøger at holde mig væk, siger hun.

Hun er ligesom andre beboere blevet bange for at bevæge sig rundt mellem Motalavejs høje bygninger.

En aktindsigt, som DR og Berlingske har fået i kommunikationen mellem den kriminalpræventive enhed og direktøren for skoleområdet i Slagelse Kommune, viser, at den lokale Lidl-butik i området har varslet kommunen at lukke grundet konflikten.

Her har butikken blandt andet oplevet af få skudt fyrværkeri ind i forretningen, vinduer er blevet smadret ved højlys dag, og flere medarbejdere har oplevet at blive truet.

Derfor har beboerformanden nu henvendt sig til justitsminister Nick Hækkerup (S) for at bede om hjælp til at løse problemet mellem familierne, så området kan blive fredelig igen.

- Du kan ikke have en dialog om det, der foregår i området. Der skal skrappere midler i brug, siger Michelle Weden.

Ebbe Jens Ahlgren har blandt andet foreslået, at boligselskabet skal have mulighed for at opsige lejemålet med det samme, hvis en kriminel får en ubetinget fængselsstraf i byretten. Som det er lige nu, har lejeren ret til at anke afgørelsen til landsretten, og derfor kan sagerne trække ud.

Selvom Rana mener, at konflikten mellem de to familier har taget for meget opmærksomhed, er hun enig i boligformandens forslag.

- Hvis du ikke kan finde ud af at opføre dig ordentligt, er det ikke her, du skal være, siger hun.

Det skal være trygt og fredeligt at bo på Motalavej, mener hun.

- Det er trygheden og fællesskabet herude, som jeg elsker. Jeg elsker faktisk at bo herude. Vi er jo ikke underlige mennesker, bare fordi vi bor her.

Her til aften kommer statsminister Mette Frederiksen (S), justitsminister Nick Hækkerup og boligminister Kaare Dybvad (S) til Motalavej for at se, hvad de kan gøre ved problemerne i området.

Rana ønsker ikke at optræde med sit fulde navn, men redaktionen er bekendt med hendes navn.

Facebook
Twitter