Redegørelse: Knivdræbt socialpædagog var alene på arbejde

Den 29-årige socialpædagog, der den 30. december blev knivdræbt på et bosted, var alene på afdelingen, da han blev dræbt, viser en aktindsigt.

Den 30. december midt på eftermiddagen blev en 29-årig ansat på bostedet Ørbækskilde fundet udenfor, hvor han lå blødende efter adskillige knivstik. Manden blev erklæret død på Holbæk sygehus. (Foto: Jokum Tord Larsen © Scanpix)

Der var uro og konflikt i luften forud for knivdrabet på en medarbejder på bostedet Ørbækskilde i Fårevejle den 30. december.

Det viser en redegørelse over forløbet, som DR Sjælland har fået aktindsigt i.

Af aktindsigten fremgår det også, at den dræbte medarbejder arbejdede alene på afdelingen.

Og det er et generelt problem, at medarbejdere arbejder alene på flere bosteder, siger Lene Kümpel, der er formand for Socialpædagogernes Landsforbund kreds Midtsjælland.

- Vi ved, at alenearbejde og for få til at løse opgaverne er et reelt problem alt for mange steder. Og det er et problem vi skal gøre noget ved, fordi der er for stor risko for, at der opstår de her farlige situationer, siger hun.

Alene med tre beboere

Ifølge redegørelsen havde den 19-årige beboer i timerne op til drabet været meget vred, væltet møbler og havde opført sig aggressivt.

Men det var ikke usædvanligt for beboeren, så der blev ikke taget særlige foranstaltninger, og derfor var medarbejderen alene på afdelingen med den 19-årige og tre andre beboere.

Men det er ikke godt nok, mener professor emeritus Kjeld Høgsbro fra Aalborg Universitet, der har skrevet flere bøger om konflikthåndtering på bosteder:

- Når man har en beboer, som er periodevis vred på det niveau, må det aldrig være tilfældet, at man er alene. Man skal altid være to til stede, så man kan aflaste hinanden og reagere på en given situation, siger han.

- Når raseriet udvikler sig til et niveau, hvor man slår ting i stykker omkring sig, så kan man ikke bare kalde det normal adfærd.

Kjeld Høgsbro hæfter sig også ved en anden detalje i redegørelse:

- Jeg kan se, at institutionen har været økonomisk presset og har taget nogle beslutninger, der har handlet om at få hånd om økonomien, frem for hvad der er pædagogisk ansvarligt og sikkert for medarbejderen, siger han.

Ifølge den seneste tilsynsrapport har Ørbækskilde et underskud i egenkapitalen på over 1,6 millioner kroner.

Strakspåbud efter drab

Få timer efter drabet gav Arbejdstilsynet bostedet Ørbækskilde to strakspåbud om dels at undgå knive og andre genstande, der kan misbruges som våben, og dels at medarbejdere ikke må arbejde alene, hvis der er risiko for vold fra beboere.

Den 19-årige beboer er varetægtsfængslet i surrogat, sigtet for drabet på den 29-årige ansatte.

Bestyrelsesformanden for Ørbækskilde udsendte mandag en pressemeddelelse, hvor det fremgår, at alt foreløbig tyder på, at det var en akut opstået situation, som ikke kunne forudses.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra ledelsen eller bestyrelsesformanden på Ørbækskilde.

Knivdrabet på den 29-årige socialpædagog er det sjette drab på et bosted i socialpsykiatrien siden 2012.

FacebookTwitter