Regeringen vil sænke varmeafgiften: Det skal være billigere at leje og eje et sommerhus

Besparelser på op mod 7000 kroner årligt kan være på vej mod sommerhusejere.

Det er især huse med et højt elforbrug, der vil få glæde af regeringens forslag. (Foto: Henning Bagger /Scanpix © DR ARKIV)

Beboerne i landets sommerhusområder kan godt begynde at glæde sig. Der kan nemlig være en kontant besparelse på vej på mellem 1.200 kroner og helt op til 7.000 kroner til landets sommerhusejere.

Ifølge Venstres skatteordfører Louise Schack Elholm, foreslår regeringen at lette elvarmeafgiften på sommerhuse på finansloven 2019. En afgift, der blev lettet for helårsboliger i energiaftalen før sommerferien.

- Fordi det gør det både billigere at have et sommerhus, men det gør det også billigere at skifte til en bedre varmeforsyning, som for eksempel en varmepumpe.

Sommerhuse med pool og spa sparer mest

Lempelsen vil særligt være til gavn for de store udlejningssommerhuse, da nedsættelsen træder i kraft på forbrug på over 4000 kWh. om året. Et forbrug, der typisk rammer de større sommerhuse med pool og spa.

- Vi har allerede sænket elafgiften for helårsboliger. Den skal sommerhusejerne også have glæde af, siger Louise Schack Elholm.

Sænkelsen skal også gøre der mere attraktivt at bruge el fremfor eksempelvis brændeovn.

- Det er vigtigt, at alle boliger har incitament til at varme op mere vedvarende energi, og så hjælper vi ganske almindelige danskere med at have bedre råd til at have et sommerhus.

Tanken er også det bliver billigere at leje sommerhuse. På den måde bliver der skabt mere aktivitet og omsætning i landdistrikternes sommerhusområder.

Og det glæder Novasol-Dansommer, der udlejer 13.000 sommerhuse alene i Ringkøbing-Skjern Kommune. Cirka 80 procent af sommerhusene bruger nemlig elvarme.

Turister skal lokkes til om vinteren

- Vi har rigtig mange store sommerhuse, som er energitunge. De kan være en udfordring at leje ud, for kunderne betaler typisk lige så meget for forbrug, som de betaler for at leje husene, siger områdechef Lars Christensen.

Finansminister Kristian Jensen (V) håber desuden, at sænkelsen af el-afgiften vil lokke flere turister til i de koldere måneder:

- I oktober, november, marts og april, hvor der er behov for flere turister, vil det blive mere attraktivt at vælge Danmark frem for andre lande, siger han.

Regeringens forslag:

  • Afgiften sættes ned med ca. 61 øre pr. kWh til ca. 26 øre pr. kWh på det elforbrug der overstiger 4000 kWh.

  • Det skønnes ar et hus, der bruger mere en 10.000 kWh i gennemsnit vil spare ca. 7000 kr. årligt.

  • Huse der bruger mellem 4000 og 10.000 kWh vil i gennemsnit spare 1200 kr. årligt.Kilde: Venstre

FacebookTwitter