Regeringen vil sætte skub i bredbånd og bedre mobildækning i yderområderne

Fra næste år kan kommunerne søge om lån til forbedring af mobildækning og hurtigere internet fra en ny lånepulje på 100 millioner kroner.

Slagelse har kun fået tildelt 1 million kroner til forbedring af bredbånd og mobildækning, mens Ringkøbing-Skern kommune har fået flest - nemlig hele 28 millioner af puljen på 50 millioner kroner. (Foto: © Frederik Dupont, DR Fyn)

En lånepulje på 50 millioner kroner har givet otte provinskommuner krudt i kommunekassen til forbedring af bredbånd og mobildækning i yderområderne.

Det vil sige, at borgere og erhvervsliv i de otte kommuner Næstved, Odsherred, Slagelse, Lolland, Ringkøbing-Skjern, Lemvig, Skive og Herning, kan se frem til hurtigere internet og bedre mobilsignaler - i hvert fald i visse områder af kommunerne.

Og som et led i Vækstpakken 2014 har regeringen med opbakning fra Venstre, Det Konservative Folkeparti, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti besluttet at fordoble lånepuljen til forbedring af bredbånd og mobildækning i yderområderne for 2015-2016 til 100 millioner kroner.

Politikere: Det vil styrke og gavne yderområderne

- Det vil styrke den lokale erhvervsudvikling og gavne beskæftigelsen og digitaliseringen af de kommunale tilbud, siger økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (RV), der håber, at bedre dækning også kan være med til at forbedre velfærdsteknologien i hjemmeplejen. 

Også erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) forventer, at den nye lånepulje vil sætte gang i væksten i yderområderne:

-  Puljen giver kommuner i yderområderne bedre mulighed for at stille dækningskrav i forbindelse med indkøb af bredbånds- og mobilforbindelser. Det vil være til stor gavn for både erhvervslivet og borgerne, siger Sass Larsen.

Borgmester: Ikke fair, at borgerne skal betale for bedre dækning

Odsherred, der er en af de otte kommuner, som har fået del i den første lånepulje på 50 millioner kroner, har fået tildelt to millioner kroner. Og her er borgmester Thomas Adelskov (S) ikke entydig begejstret:

- Vi er glade for at vi får lov at låne nogle penge til at opstille mobilmaster, så vi kan presse teleselskaberne til at sætte antenner op. Men vi havde søgt om fem millioner kroner, og et eller andet sted er det ikke fair, at det er skatteborgerne, der bliver nødt til at finansiere en bedre mobildækning, siger Thomas Adelskov.

De to millioner kroner kan ikke skaffe mobilmaster nok til at dække hele kommunen, men det er, hvad Thomas Adelskov selv kalder, et lille plaster på såret.