Region Sjælland ændrer kræftbehandling: 'Vi skal sikre tryghed hos kvinderne'

Efter flere kvinder med mistanke om brystkræft blev afvist på Ringsted Sygehus, ændrer Region Sjælland deres procedure.

Regionens nye procedure betyder, at alle kvinder der får en henvisning fra deres egen læge skal undersøges, hvis de har en mistanke om kræft – uden yderligere vurdering af en speciallæge. (Foto: Ann Smed Madsen © (c) DR)

Region Sjælland har valgt at ændre deres procedure til kræftbehandling.

Det sker efter, at to brystkræftramte kvinder i mandags stod frem i Jyllands-Posten og fortalte, at Ringsted Sygehus afviste at undersøge dem i et kræftpakkeforløb.

Det betyder, at alle kvinder, der får en henvisning fra deres egen læge, skal undersøges, hvis de har en mistanke om kræft – uden yderligere vurdering af en speciallæge.

Det siger regionrådsformand i Region Sjælland Heino Knudsen (S).

- På grund af den usikkerhed, der er lige nu, så har vi valgt at sende alle kvinder i et kræftpakkeforløb, hvis de er blevet henvist til det af deres praktiserende læge.

Udmeldingen kommer i kølvandet på, at flere kvinder blev visiteret forkert i deres kræftforløb på Ringsted Sygehus i årene 2013 – 2017.

Den ændrede praksis skal være med til at beskytte kommende patienter, der bliver sendt i behandling, men også sundhedspersonalet, siger Heino Knudsen.

- Vi skal sikre tryghed hos kvinderne, men vi skal også sørge for, at vores medarbejdere føler sig trygge, og derfor har vi lavet den her helt klare retningslinje, siger han.

Savner en fælles procedure

Udover at ændre proceduren ved behandlingsforløbet i forbindelse med kræft, så har Region Sjælland også henvendt sig til Sundhedsstyrelsen, fordi de savner en fælles behandlingsprocedure for hele landet.

- Vi har brug for sammen med Sundhedsstyrelsen og de andre regioner i fællesskab at se på, hvordan de her retningslinjer skal fortolkes, så vi har en fælles forståelse, siger Heino Knudsen og fortsætter:

- Indtil vi har det, så er det kvindernes tryghed, der betyder mest for os, og derfor sender vi alle dem, der bliver henvist til et kræftpakkeforløb, ind for at blive undersøgt.