Region Sjælland fyrer seks ud af syv fleksjobbere: Danske Bioanalytikere overvejer retssag

- Urimeligt at ramme fleksjobbere så hårdt i sparerunde, mener formand i fagforeningen.

Seks ud af syv bioanalytikere ansat i fleksjob på Sjællands Universitetshospital er blevet fyret i forbindelse med Region Sjællands sparerunde. (Foto: Trine Warrer Juul © dr)

Seks ud af syv bioanalytikere ansat i fleksjob på Sjællands Universitetshospital er blevet fyret i forbindelse med Region Sjællands sparerunde.

- Det er urimeligt, og vi ser det som en overtrædelse af forskelsbehandlingsloven, lyder det fra Martina Jürs, der er formand for fagforeningen Danske Bioanalytikere.

Fagforeningen overvejer nu, om de skal hive Region Sjælland i retten for brud på loven om forskelsbehandling.

50-årige Lene Pedersen fra Stevns modtog i november en fyreseddel sammen med fem andre kolleger i fleksjob.

Hun kom til skade med sin ankel i en rappelling-ulykke for 15 år siden. Efterfølgende tog det hende tre år at få tilkendt en fleksjobordning, og nu har hun i de seneste år arbejdet som bioanalytiker på Køge Sygehus i 15 timer om ugen fordelt på tre dage.

- Jeg blev trist. Det er sindssygt hårdt at blive valgt fra, siger hun om fyringen.

Lene Pedersen mistede sit fleksjob som bioanalytiker sammen med fem andre kollegaer, da Region Sjælland fyrede 191 medarbejdere i en sparerunde i november måned. (Foto: Lene Pedersen © (c) privatfoto)

Ud over at miste et arbejde, hun var glad for, frygter Lene Pedersen for sin fremtid på arbejdsmarkedet.

- Det er svært for os i forvejen som fleksjobbere at få noget andet at tage os til, siger hun.

De fyrede fleksjobbere har heller ikke ret til dagpenge. I stedet starter de på ledighedsydelse, der svarer til 89 procent af dagpengesatsen.

Hvis det lykkes dem at finde et nyt job, er det også til en lavere løn, da fleksjobordningen blev ændret i 2013.

Før 2013 var det arbejdsgiverens ansvar at udbetale fuld løn til medarbejderen, hvorefter arbejdsgiveren fik en refusion fra kommunen.

I dag udbetaler arbejdsgiveren kun løn for den arbejdsindsats, fleksjobberen har ydet. Resten af fleksjobberens indtægt kommer fra kommunen, der har beregnet et fleksløntilskud i forhold til den løn, arbejdsgiveren udbetaler.

Fagforening: Region skal leve op til socialt ansvar

- Regionerne og hospitalerne må simpelthen ikke glemme deres sociale ansvar. Det er ikke rimeligt, at fleksjobberne er blevet ramt så hårdt i fyringsrunden, lyder det fra Martina Jürs.

Dansk Folkepartis medlem af Folketingets beskæftigelsesudvalg, Jeppe Jakobsen, mener, at Region Sjælland har en forpligtelse til at leve op til deres sociale ansvar og sikre job til ansatte, der har fået en fleksjobordning.

- Det er svært at få et fleksjob, når man først er blevet tilkendt en fleksjobordning, siger han.

Region Sjællands formand Heino Knudsen (S) mener dog, at regionen lever op til sit sociale ansvar.

- De seks bioanalytikere er ikke fyret, fordi de er i fleksjob. Det har været individuelle vurderinger. Samlet set har vi stadig mere end 700 medarbejdere i fleks- eller skånejob i regionen, og det er vigtigt for mig, at vi stadig tager det sociale ansvar i Region Sjælland, siger Heino Knudsen, som følger sagen tæt.

I alt er der tale om 191 ansatte på Region Sjællands hospitaler, som er blevet fyret, og som i de kommende måneder skal forlade deres arbejdsplads.