Region Sjælland vil løse lægemangel med egne klinikker

Regionsklinikker giver kun mere kamp om de samme læger, lyder kritikken fra PLO.

Det var på et møde i Akut- og Sundhedshuset i Kalundborg mandag, at sundhedsminister Magnus Heunicke (S) gav Region Sjælland et endeligt ja til ønsket om dispensation fra sundhedsloven. (Foto: Anne Kathrine Stengaard © (c) DR)

Mange steder på Sjælland, Lolland og Falster er det svært at få unge læger til at tage over, når de praktiserende læger går på pension.

Derfor vokser manglen på læger, men fremover kan Region Sjælland oprette regionalt drevne lægeklinikker syv steder i regionen, hvis der ikke kan skaffes praktiserende læger nok.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) har nu givet regionen dispensation fra sundhedsloven, der giver dem lov til at oprette og selv drive lægeklinikker - såkaldte regionsklinikker - uden først at sende dem i udbud hos private aktører.

- Vi kan se, at hvis vi ikke gør noget, vil hver ottende borger i Region Sjælland stå uden en praktiserende læge, siger ministeren.

- Så det gør vi her ved at give regionen mulighed for at lave klinikker tæt på borgeren de steder, hvor der mangler læger.

Tilladelsen er til en forsøgsordning, der løber over seks år, og gælder kommunerne i Slagelse, Vordingborg, Kalundborg, Holbæk, Guldborgsund og Lolland.

Både Region Nordjylland og Region Midtjylland har tidligere fået dispensation til lignende forsøgsordninger med regionsklinikker, og det betyder rigtig meget, at Region Sjælland nu også får muligheden.

Det mener regionsrådsformand Heino Knudsen (S).

- Især fordi vi har brug for at have alle muligheder i spil for at sikre en læge til alle borgere i Region Sjælland. Men også fordi vi på regionsklinikker bedre kan prøve nye digitale løsninger af eller løsninger med at involvere andre faggrupper - for eksempel psykologer i lægeklinikkerne, siger han.

Løser ikke problemet med lægemangel

Ifølge de praktiserende lægers organisation, PLO, bliver lægemanglen ikke løst ved at Region Sjælland får mulighed for at oprette regionsklinikker i en række byer.

- Den her løsning putter ikke flere læger på markedet. Det giver bare en kamp om de samme kollegaer, som der er for få af, siger formand for PLO i Region Sjælland Ulrik Hesislev.

Det er Sundhedsminister Magnus Heunicke enig i. Men han understreger, at det er nødvendigt at gøre noget både på kort og lang sigt.

- I regionsaftalen i sidste uge satte vi gang i at uddanne 100 flere læger i almen medicin. Men det er den langsigtede løsning, og derfor kan forsøget her gøre noget på kort sigt, siger han.

Magnus Heunicke mener, at regionsklinikkerne vil have nemmere ved at tiltrække læger end de private lægepraksisser.

- Der er en del primært nyuddannede læger som siger, at de ikke har mod på at starte en praksis op, men de vil gerne arbejde med lægegerningen, og der kan vi med de her klinikker komme med en mulighed for at tiltrække læger, som vi ikke har kunnet før, siger han.

Ifølge Ulrik Hesislev burde regeringen i stedet fokusere på at finde løsninger i samarbejde med de praktiserende læger.

- Jeg synes, der er et paradoks i, at man fra regeringens side siger, at man gerne vil have de praktiserende læger til at løse opgaven, men når det kommer til stykket, går man bagom og laver regionsklinikker som løsningen på det, siger han.

Facebook
Twitter