Regioner hyrer private vagter til psykiatrien: ’Det er helt forkert’

Behovet for private vagter er tegn på, at psykiatrien fortsat er forsømt, mener forbund.  

Mike Pedersen arbejder som vagt og er blandt andet tilknyttet en psykiatrisk afdeling i Sorø. (Foto: PRIVATFOTO)

Mike Pedersen arbejder som vagt. Du finder ham dog ikke i døren på den lokale Crazy Daisy eller i et indkøbscenter, hvor han er klar til at rykke ud, hvis alarmen går.

De seneste år har han i stedet gået vagt på gangene på forskellige afdelinger i psykiatrien. Her skal han skabe tryghed i de timer, hvor der ellers ikke er meget personale til stede.

Siden 2018 har Region Sjælland benyttet private vagtfirmaer til at øge sikkerheden på regionens psykiatriske afdelinger. Det samme gør sig gældende i Region Midtjylland og Region Hovedstaden.

Mike Pedersen er ikke uddannet psykiatrisk behandler, men han bruger sine kompetencer til at nedtrappe konflikter og være til stede over for patienterne.

- Jeg skulle for eksempel være på en afdeling, fordi en patient var en smule udadreagerende. Vedkommende havde på et tidspunkt forsøgt at hoppe ud af et vindue, hvor personen brækkede en arm, siger han.

Skal skabe tryghed for personalet

De psykiatriske afdelinger i Region Sjælland benytter sig dog stadig af private vagter, da der fortsat mangler faguddannede kollegaer. Derfor går vagter som Mike Pedersen vagt om aftenen, i nattetimerne og i weekenden, hvor der ellers mangler personale på afdelingerne.

Mike Pedersen giver ikke psykiatrisk behandling eller udleverer medicin til patienterne, men han kan tilkalde en ambulance eller lægevagten, hvis der opstår situationer, hvor der er brug for professionel hjælp.

Afdelingssygeplejerske i Psykiatrihuset i Slagelse Anette Bramming er tilfreds med vagtordningen, fordi afdelingerne mangler faguddannet personale.

- Vi arbejder i et meget uforudsigeligt miljø med potentielt udadreagerende patienter. Derfor giver det os en tryghed, at vagterne er her, siger Anette Bramming og forklarer, at flere patienter kan lide at tale med vagterne, fordi de ikke ser dem som personale.

Forbund: ’Private vagter er en glidebane’

Ifølge Socialpædagogernes forbundsformand Benny Andersen er det dog en helt forkert udvikling. Han mener, at vagterne er udtryk for, at psykiatrien i flere år har været forsømt.

- Når vi tyer til den lette løsning og ringer efter et vagtværn, er det en glidebane, der er helt forkert efter min opfattelse, siger Benny Andersen.

I stedet mener han, at der skal ansættes flere faguddannede til at forebygge tilspidsede situationer.

Knud Kristensen, der er landsformand i Landsforeningen for psykisk sundhed (SIND), hæfter sig også ved, at vagterne ikke er faguddannede.

- De kan ikke deltage i behandling af patienterne. Derfor bliver de nogle, som man i gåseøjne kun har brug for, når det er gået galt. Vi så hellere, at man forebyggede, at tingene går galt, siger Knud Kristensen.

Vagt Mike Pedersen kan godt forstå, at vagtordningen møder kritik fra flere organisationer.

- Men det er ikke hvem som helst, vi sender ud på afdelingerne. Vi har også vagter, der er uddannet som pædagoger, siger Mike Pedersen, som også ser fordele i at have vagter på de psykiatriske afdelinger.

- Patienterne har en anden form for respekt for os vagter, fordi de ikke ser os som personale. Det er et kæmpe plus, siger han.

’Vi kan ikke rekruttere flere’

Næstformand i Dansk Sygeplejeråd Kreds Sjælland Ulla Birk Johansen mener også, at det er en nødløsning, at psykiatriske afdelinger benytter sig af private vagtfirmaer.

Hun erkender dog, at vagterne udfylder en vigtig rolle, som situationen er i dag.

- Medarbejderne efterspørger vagtværn i mangel af bedre. I mangel af kollegaer og i mangel af gode normeringer indenfor sygeplejen, siger Ulla Birk Johansen.

Lægefaglig vicedirektør i psykiatrien i Region Sjælland Søren Bredkjær medgiver også, at vagterne er en midlertidig løsning.

- Vores mål på længere sigt er, at vi slet ikke har behov for de private vagter. Men i den nuværende situation kan vi ikke rekruttere tilstrækkeligt personale til området, siger Søren Bredkjær og forklarer, at regionen arbejder på at få uddannet flere inden for psykiatrien.

Facebook
Twitter