René drak over 30 genstande om dagen: Kommunalt tilbud fik ham på ret køl

René Juliussen var fire måneder fra at dø, før han opdagede tilbud om hjælp fra kommunen.

René Juliussen er i dag tørlagt alkoholiker. Han anbefaler kommunale behandlingstilbud til alle, der kunne have brug for det. (Foto: PRIVATFOTO)

35 til 40 genstande.

Eller hvad der svarer til cirka en kasse Tuborg og en halv flaske Fernet Branca.

Det var, hvad 55-årige René Juliussen fra Bandholm på Lolland drak om dagen, inden han blev tørlagt alkoholiker for tre år siden.

Han fik for alvor smag for øl, da han var 16 år, og hans forbrug steg med årene.

- Jeg var godt klar over, at jeg havde et forbrug, men jeg troede, at jeg fungerede, fortæller René Juliussen.

Men en dag blev han ramt af konsekvenserne.

I 2017 blev han indlagt, da hans alkoholmisbrug gjorde ham så syg af abstinenser, at han ikke engang kunne drikke alkohol mere. På hospitalet fortalte en læge ham, at han havde fire måneder tilbage at leve i, hvis han fortsatte sin livsstil.

Det var først under indlæggelsen, at René Juliussen hørte om de gratis tilbud om alkoholbehandling, man kan få i landets kommuner.

- Mens jeg lå på sygehuset med et alvorligt abstinenschok, kom der en sygeplejerske ind. Hun spurgte, om jeg var interesseret i at snakke med en fra kommunen. Og jeg sagde ja, siger han.

Det blev starten på en enorm omvæltning af René Juliussens liv, der førte til, at han lagde alkohol på hylden.

For få, der kender til mulighed for hjælp

Men det er et problem, at personer med et alkoholproblem ikke kender til muligheden for at få gratis hjælp i kommunen.

Det mener Bjarne Stenger Elholm, der er leder af Alkolinjen i interesseorganisationen Alkohol og Samfund, der forsøger at forebygge og hjælpe personer med alkoholisme.

Han oplever, at det er de færreste af dem, der ringer til Alkolinjen, der på forhånd kender til tilbuddene. Og kender man ikke til mulighederne for hjælp, er man ikke tilbøjelig til at søge hjælp, mener han.

Ifølge Bjarne Stenger Elholm går der på nuværende tidspunkt i gennemsnit 11 år fra et misbrug begynder, til personen søger hjælp. Det kan betyde, at man ikke får hjælp i tide.

- Jo længere tid, der går, før man får hjælp, jo større risiko er der for, at man bliver syg eller mister de nære relationer, man har omkring sig, siger han.

Lederen af Alkolinjen fortæller derudover, at det ikke er besværligt at komme i gang med behandlingen.

- Når man har kontaktet rusmiddelcenteret i sin kommune, kan man komme i gang allerede dagen efter, men senest inden for 14 dage, fortæller han.

Han opfordrer kommunerne til at øge synligheden af behandlingstilbuddene. Både på deres hjemmesider, men også gennem kampagner, hvor man er fysisk til stede i byerne.

Desuden opfordrer han personer, der har behov for hjælp med et misbrug til at kontakte rusmiddelscenteret i ens kommune, og ellers er Alkolinjen et godt sted at begynde.

Forskellige måder at gøre det på

I Lolland Kommune forsøger man at skabe opmærksomhed omkring de gratis tilbud.

Susanne Freiesleben, der er alkoholkonsulent i Lolland Kommune, fortæller, at de blandt andet har indrykket helsidesartikler i en husstandsomdelt avis for at få budskabet ud. Samtidig prøver de at være til stede under arrangementer på kommunens skoler.

- Selvfølgelig er der nogen, der ikke er klar over, at der er et gratis behandlingstilbud i kommunerne. Så vi forsøger, så godt vi kan at gøre opmærksom på det, siger hun.

De kommunale tilbud virker ifølge René Juliussen. På trods af han var nervøs i starten, følte han hurtigt, at han faldt til ro. Han blev taget godt imod og havde nogle gode snakke, der gav ham vigtige redskaber til at bekæmpe chancen for at falde i.

- Jeg har holdt i tre år nu og mærker det ikke, uanset om jeg går i supermarkedet eller til fest. Det frister mig ikke. Jeg har indset, at livet er for kort til det pjat dér, fortæller han.

Udover at anbefale kommunens tilbud til alle, der kunne have brug for det, har han også en opfordring til dem, der er pårørende til en misbruger.

- Jeg vil opfordre andre til at komme ud af busken og få sagt noget til de personer, man mistænker for at have et for stort alkoholforbrug. For at få dem hjulpet i gang.

Facebook
Twitter