Retten har talt: Kvinde slipper for bøde for at poste foto af blotter

Mor frifundet i sag om offentliggørelse af foto på Facebook.

Rikke Andersen er lettet over at hun nu ikke skal betale 5000 kroner i bødestraf. Ikke på grund af pengene - men fordi sagen er principiel, mener hun. (Foto: © Maja Normann, DR)

En mor fra Vordingborg skal ikke betale en bøde på 5000 kroner som politiet gav hende for overtrædelse af Persondataloven. Det har retten i Nykøbing Falster slået fast her til formiddag.

Rikke Andersen havde fået en bøde for at offentliggøre et foto af en mand, der blottede sig for hendes 10-årige datter. Men hun nægtede betale bøden, fordi hun fandt det principielt forkert, at hun skulle betale en større bøde end blotteren.

I august sidste år blottede manden sig flere gange for Rikke Andersens 10-årige datter. Det blev filmet på en dagligvareforretnings videoovervågning udendørs.

Postede foto på nettet

Rikke Andersen offentliggjorde efterfølgende et billede af manden på sin facebookprofil - uden at fortælle, hvorfor hun efterlyste ham - og det førte til, at to taxachauffører greb til en civil anholdelse af manden.

Blotteren fik efterfølgende en bøde på 2500 kroner, mens Rikke Andersen fik en bødestraf på 5000 kroner for uretmæssigt at have offentliggjort overvågningsbilledet.

Her til formiddag overbragte Rikke Andersens advokat Silas Hecht den gode nyhed om at hun var blevet frifundet.

Dømt efter forkert bestemmelse

Begrundelsen lyder, at anklageren havde brugt den forkerte bestemmelse i persondataloven. Den bestemmelse Rikke Andersen fik en bøde for handler om ansvar for dem, der har optaget en overvågningsvideo.

Og da Rikke Andersen ikke personligt har optaget billederne af manden, hun postede et foto af, blev hun altså frifundet. Billederne havde hun nemlig fået fra den lokale dagligvarebutiks overvågningskamera, som havde filmet manden, der begik forbrydelsen.

Glæden over nyheden var ikke til at tage fejl af.

- Det er sindsygt. Det er helt vildt, lød det fra en jublende glad Rikke Andersen.

Til daglig bor Rikke Andersen i Vordingborg med sin mand og sine to børn. Og på hjemmefronten har der været fuld opbakning.

- Min mand har bakket mig op hele vejen, siger hun.

Derfor blev Rikke ikke dømt

  • Rikke Andersen fik oprindeligt bøden efter Lov om behandling af personoplysninger. Nærmere bestemt paragraf 70 stk 1, jævnfør paragraf 26A, jævnfør stk. 1.

  • Men da Rikke ikke selv har optaget videoen af blotteren, nåede dommeren frem til, at hun ikke kunne dømmes efter denne paragraf.

  • Kilde: www.retsinformation.dk