Ridesport i krise: Rideklub giver kæpheste til babyer for at lokke nye medlemmer til

På ni år har Dansk Ride Forbund mistet 14.000 medlemmer.

Hestene er ved at blive trukket ud af stalden i Holbæk rideklub, og snart står staldene tomme, for klubben står foran en lukning.

- Det er rigtig hårdt, for vi er nogle, der har brugt vores fritid herude i rigtig mange år, så det er svært at give slip, siger formand for Holbæk Rideklub, Dorte Aaquist Hougaard, mens tårerne triller ned ad kinderne på hende.

Kalundborg Sportsrideklub er også lige lukket, og for et par måneder siden var det Stenlille Sportsrideklub, der lukkede.

Fra 2016 til 2017 lukkede ni rideklubber landet over, viser nyeste tal.

Holbæk Rideklub står foran en lukning. Formand Dorte Aaquist Hougaard må flytte familiens hest til et nyt sted. (Foto: Trine Warrer Juul - DR Sjælland)

Det kan betyde, at ridesporten mister flere medlemmer, når lokale klubber lukker.

- Vi risikerer, at der er nogle, der helt mister muligheden for at dyrke deres sport, fordi de får langt til en ny klub, siger chefkonsulent i Dansk Ride Forbund, Anja Heinsen.

Medlemstallene i landets rideklubber er dalet støt gennem ni år, hvor Dansk Ride Forbund har mistet 14.000 medlemmer.

Rideklub uddeler kæpheste til babyer

En af de klubber, andre kan tage ved lære af, er Odsherred Rideklub. Her er der 230 medlemmer mellem 3 år og 83 år.

I anledning af klubbens 50-års jubilæum har den fået fremstillet en række kæpheste i træ, som klubben uddeler til nyfødte i Odsherred Kommune.

- Jeg håber, at børnene rider ind i fremtiden og så kommer herud. Det varer jo ikke mange år, før de kan starte her, siger formand Lisbeth Mortensen.

Eva Henriksen og Anne B. Hansen er ikke afvisende over for, at deres døtre kan starte til ridning, når de bliver store nok. (Foto: Trine Warrer Juul © DR Sjælland)

Anne B. Hansens datter Nanni på to måneder har fået en kæphest, og selvom moren selv er bange for heste, kan hun godt forestille sig, at datteren kan komme til at ride, når hun bliver ældre.

- Farmor har heste, og hun har allerede sagt, at hun glæder sig til, at de skal ride ud i skoven sammen en dag, siger Anne B. Hansen.

Rideforbund: Hårdt at drive en rideklub

Tilbagegangen skyldes flere ting ifølge Dansk Ride Forbund. Dels har rideklubberne fået nye og omkostningstunge lovkrav, dels har både finanskrisen og skolereformen med længere skoledage betydet, at færre børn rider.

- Det at være frivillig og drive en rideklub er blevet så hårdt, fordi de bliver mødt af så mange lovkrav og ting, de skal være opmærksomme på. Så læsset vælter for nemt, siger Anja Heinsen fra Dansk Ride Forbund.

Men det handler også om, at forældrene ikke vil ofre den tid, der skal til, hvis deres børn vil gå til ridning. Det kan eksempelvis være at hjælpe med at trække hestene, tage seletøjet af eller rense hove, hvis der ikke er hjælpere nok til stede i klubben.

- Rigtig mange vil ikke investere tiden, men tror bare, at man kan komme og sætte sine børn af. Det så vi, da vi havde rideskolen, siger Dorte Aaquist Hougaard fra Holbæk rideklub.

Den tendens kan Anja Heinsen fra Dansk Ride Forbund godt genkende.

- Forældres tid er også blevet kostbar, og hvis vi forlanger for meget af den, kan det godt blive hårdt, siger hun.

Dansk Ride Forbund arbejder for at bremse udviklingen med dalende medlemstal og klubber, der lukker. Det skal blandt andet ske ved at høste erfaringer fra de rideklubber, der fungerer godt.

- De steder, hvor det går godt, kan hjælpe os og dele ud med, hvad de gør. Så kan vi måske knække koden for nogle af de steder, der har svært ved det, siger Anja Heinsen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk