Ring til din faste betjent: Sjællandsk politikreds indfører fast ordning med nærpoliti

Udvalgte betjente skal have tilknytning til lokalområderne i Sydsjælland og på Lolland Falster, så borgere og politiet kommer tættere på hinanden.

Nu kan borgerne få en tættere kontakt til politiet, efter lokalrådene har fået en fast betjent tilknyttet til områderne. (Foto: Rigspolitiet © Kim Matthai Leland)

Sydsjællands- og Lolland Falsters Politi har i flere år arbejdet på at komme tættere på borgerne.

Det er blandt andet sket ved, at politikredsen nu har tilbudt cirka 100 lokalråd, at de kan få en kontaktbetjent på politigården, som de kan ringe til, hvis de får brug for ordensmagten.

Ordningen har kørt som et forsøg flere steder i landet. Men forsøget med nærpoliti hos Sydsjællands- og Lolland Falsters Politi er blevet så stor en succes, at man nu udbreder ordningen til hele politikredsen.

- Vi ønsker at etablere en tættere kontakt med borgerne ude i lokalområderne. Det skal øge trygheden, siger Allan Holm, der er leder af forebyggelsesafdelingen og lokalpolitiet i Sydsjællands- og Lolland Falsters Politi.

Ved at være tæt på borgerne i lokalområderne kan politiet få en bedre indsigt i, hvilke problemer, der kan opstå de specifikke steder.

- Så kan vi nå at reagere på det i tide, inden det udvikler sig til mere, siger han.

Gennem ordningen får lokalrådene en kontaktbetjent, som kommer til at være meget ude i området og kommer til at være et kendt ansigt for borgerne, så borgerne og betjenten få en bedre relation til hinanden.

Derudover vælger lokalrådene også nogle borgere, som skal være ”tryghedsambassadører”, der skal være de mennesker, der kommer til at have den faste kontakt med lokalbetjenten.

- Vi håber på, at borgerne kan komme afsted med de bekymringer, som de måske tænker, at det har politiet ikke tid til at tage sig af. Men det har vi, fortæller Allan Holm.

Borgerne kan eksempelvis bruge kontaktbetjenten, hvis de oplever uro eller utryghed med unge grupper i lokalsamfundet.

Frygter stikkerlinje

Men formanden for Vestmøn Lokalråd, Jørn Svenstrup, er bekymret for hvilken retning, det kan gå med tryghedsambassadørerne.

- Overordnet mener jeg, at det kan være en god idé. Jeg kan også se noget positivt i det. Men omvendt er jeg også i øjeblikket lidt splittet, fordi jeg kan også se nogle faremomenter i det, siger Jørn Svenstrup.

Han frygter blandt andet, at ambassadørerne kan blive en slags ”politistikker”.

- Lokalbefolkningen i området kunne få den tanke, at borgerne, som er blevet udvalgt til tryghedsambassadører, kunne være politistikkere. Og derfor prøver de at undgå dem, og vil ikke have noget med dem at gøre, siger han.

For det er godt, at borgerne kan kontakte politiet, hvis de oplever uro eller utryghed. Men problemerne kan også blive for små, lyder det fra formanden.

- Hvis folk kører over for rødt eller køre uden kørekort, så skal tryghedsambassadørerne eksempelvis ikke blande sig, mener han.

Derfor mener Jørn Svenstrup, at det er vigtigt at udvælge nogle tryghedsambassadører, som har et godt ry, og som folk har tillid til og stoler på.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter