Røde Kors leder: Vi bruger over 40.000 på at smide varer ud

Der er ingen vej uden om at betale for at køre varer på genbrugspladsen, siger AffaldPlus.

Det var tidligere gratis for Røde Kors butikken i Vordingborg at køre deres usælgelige varer på genbrugspladsen. Men det er slut nu. (Foto: Thor Malthe Andersen)

Pengene skulle egentlig gå til julehjælp. Nu bliver de i stedet brugt på affaldsgebyr.

Det er den nye virkelighed for Røde Kors butikken i Vordingborg.

Hver uge kører de frivillige i butikken varer på genbrugspladsen. Varer, som de får foræret af borgere, der vil støtte deres arbejde. Men noget af det kan ikke sælges og må kasseres. Det kan være glas med skår i eller møbler, og derfor må de frivillige en tur på genbrugspladsen.

Det har hidtil været gratis, men nu koster det 40-50.000 kroner om året.

Og det er ærgerlige penge at bruge, fortæller den daglige leder af Røde Kors butikken i Vordingborg, Per Frederiksen:

- Vi er 44 frivillige, og vi er der jo for at tjene penge til humanitært arbejde. Det kunne række til at 27 familier kunne få julehjælp, fortæller han.

Han går derfor nu til kamp imod gebyret på at aflevere affald på genbrugsstationen:

- Vi er ikke en virksomhed, vi er en forening, siger han.

AffaldPlus: Sådan er loven

Det er AffaldPlus, der opkræver det nye affaldsgebyr. Ifølge en rundringning, som TV Øst har foretaget, så gælder det også butikker der benytter genbrugspladserne i Holbæk, Slagelse og Faxe.

Men det er lovgivningen, der gør, at også de frivillige foreninger nu skal betale for at aflevere deres affald. Det fortæller kommunikationschef i AffaldPlus Niels Damgaard:

- Ifølge lovgivningen skal de frivillige foreninger betragtes som virksomheder, når de afleverer tingene. Og virksomhederne skal betale, hver gang de besøger genbrugspladsen, siger han.

Han forklarer, der er stor politisk vilje i bestyrelsen til at gøre det gratis for foreningerne at aflevere deres affald. Men det kan ikke lade sig gøre uden at ændre lovgivningen:

- Hvis vi på nogen måde måtte tage imod affaldet uden at skulle tage betaling, så ville vi gøre det. Men vi er jo nødt til at gøre som loven foreskriver, siger han.

En udlægning, som den daglige leder af Røde Kors butikken i Vordingborg, Per Frederiksen, er lodret uenig i:

- Når ikke der er nogen lønnede medarbejdere, så skal man ikke betale for at køre på genbrugspladsen, siger han.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.