Røde partier står i kø for at ændre parkeringsregler: 'Kommunerne er belastet i forvejen'

Det skal være gunstigt for mindre kommuner at have parkeringskontrol, mener flere partier.

Mindre kommuner vil ikke have ny parkeringsregel til at være en underskudsforretning. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Små kommuner skal ikke straffes, når de fremover skal betale 70 procent af deres indtægter fra parkering til staten, lyder det fra borgmester Thomas Adelskov (S) i Odsherred Kommune.

Tidligere måtte kommunerne selv beholde 50 procent af indtægterne, når de kommunale parkeringsvagter lagde en foldet papirseddel i bilruden, hvis en bil var parkeret forkert eller ulovligt.

Men den lovgivning er nu ændret. Sidste år besluttede den tidligere VLAK-regering med støtte fra Dansk Folkeparti at stramme den statslige ordning, så kommunerne fra i år kun må beholde 30 procent af indtægterne fra p-billetter og p-afgifter.

Men man skal ikke gøre parkering til en underskudsforretning for de mindre kommuner, mener borgmesteren. I stedet foreslår han at lave en ordning, der rammer de store kommuner, som tjener mange penge på parkering.

- Vi skal ikke tjene penge på parkeringsbøder. Vi skal bare bruge bøderne til at regulere trafikken i vores byer og i vores sommerhusområder, siger Thomas Adelskov.

Vil ændre reglerne for små kommuner

Kommunalordfører for Radikale Venstre Kathrine Olldag er enig.

Når kommunerne og regeringen mødes til økonomiforhandlinger i efteråret, vil hun arbejde for en differentieret løsning.

- Hvis man vil have noget til at fungere ude i virkeligheden, må man differentiere mellem de kommuner, der virkelig tjener mange penge på det her, og dem, der bare lige får det til at løbe rundt, siger hun.

Lige nu er det fire store kommuner i Danmark, som står for 90 procent af alle parkeringsindtægter.

Den droppede parkeringskontrol i de mindre kommuner vækker også bekymring hos færdselsafdelingen i Midt- og Vestsjællands Politi. De frygter, at den manglende kontrol vil skabe flere farlige parkeringer.

Socialdemokratiets gruppeformand, Flemming Møller Mortensen, lover, at særligt politiets advarsler vil blive taget alvorligt.

- Ministeren vil efter sommerferien lytte til vurderingerne af konsekvenserne af den nye lovgivning. Kommunernes økonomi er belastet i forvejen, og hvis det her resulterer i en yderligere belastning, så giver det jo ikke mening, siger han.

Kathrine Olldags klare forventning er, at reglerne bliver lavet om allerede i forhandlingerne til efteråret, fordi det nuværende flertal i Folketinget står uden for parkeringsaftalen.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag er bekendt med kritikken af de nye parkeringsregler, men understreger, at det er for tidligt at sige, om regeringen går til økonomiforhandlingerne med emnet på bordet.

- Som helt ny minister er der mange nye ting, jeg skal have taget stilling til. Det her er en af dem, og jeg er bekendt med kritikken. Men hvordan regeringens oplæg til økonomiforhandlingerne kommer til at se ud er endnu for tidligt at sige, siger Astrid Krag i et skriftligt svar til DR.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter