Roerne får eksotisk nabo: Lolland skal dyrke quinoa

Quinoa stammer fra Sydamerika, men i dag bliver de første sunde madfrø sået på Lolland.

Quinoa-frøene er små som birkes. Derfor er de pakket ind i en nedbrydelig skal, så de passer i roernes såmaskine. (Foto: Annette Olesen © (c) DR)

Dedikerede salatspisere har kendt til det lille lysebrune frø i nogen år, men for mange andre vil ordet "quinoa" være rent volapyk.

På Lolland vil mange fra og med denne uge dog få et indgående kendskab til den sunde sydamerikanske plante. Ved siden af roemarkerne starter et forsøg med dyrkning af quinoa hos en landmand ved Rødby.

Det er Business Lolland-Falster, der har taget initiativ til forsøget og medfinansierer forsøgsdyrkningen, da de tror, at det på sigt kan blive et guldæg for mange landmænd.

- Frøene er også gode, fordi de både kan bruges som menneskeføde og dyrefoder, siger Steffen Lund, forretningschef for landbrug og fødevarer i Business Lolland-Falster.

Gammelt frø på nye marker

Normalt gror quinoaplanten på Andesbjergenes golde, kølige bjergskråninger, og det har den gjort i 6.000 år. Det kan derfor ikke undgås at give nogle udfordringer, at rykke den til Lollands flade, fede jord.

Men det er forsøget værd, forklarer Annette Olesen, frøavlerchef ved Maribo Seeds.

- Vi skal være med fremme, når vi ser mulighed for, at vores landmænd kan tjene penge på nye afgrøder.

Frøene, som sås i den lollandske jord i dag, kommer fra Københavns Universitet, og planen er, at de første forsøgsmarker både skal afprøves med kemi og maskinel ukrudtsbekæmpelse for at finde den optimale dyrkningsmetode af quinoa i Danmark.