Rygestop-succes på vaccinecentre: Hundredvis vil have hjælp til at kvitte røg, damp og snus

Region Sjælland får nyvaccinerede rygere og snusere til at tage imod hjælp til rygestop.

(Foto: Grafik: Katrine Holst Nielsen)

100 rygere, dampere og snusere takker hver dag ja til at få hjælp til at komme ud af deres afhængighed, når de møder op på et af Region Sjællands vaccinecentre i disse uger.

Efter man har fået et stik i armen, spørger regionens personale nemlig ind til folks tobaksvaner og tilbyder hjælp til at stoppe.

Indtil videre går det over al forventning med indsatsen, fortæller Lotte Therkildsen, der er projektleder for tobaksindsatsen i Region Sjælland.

- Vi oplever, at rigtig mange unge tager imod hjælp. Det har været helt vildt, siger hun.

Hos Kræftens Bekæmpelse er der også begejstring for resultaterne, fortæller projektchef Niels Them Kjær.

- Jeg synes, at det lyder som et helt vildt højt tal. Hvis man fortsætter bare en måned på det her niveau, så er det mere, end man har opnået i hele 2019, siger han.

Hvis du takker ja til hjælp til rygestop på vaccinecentrene, bliver du henvist til gratis telefonrådgivning hos Stoplinien, som er udviklet af Sundhedsstyrelsen.

Hjælp på det rette tidspunkt

En af dem, der har valgt at sige ”ja tak” til at få hjælp til at kvitte snusen, er Amalie Søgaard på 18 år fra Holbæk.

Hun arbejder i det lokale vaccinecenter, og det var her, hun fik tilbudt hjælp til at stoppe.

Spørgsmålet faldt lige på det rette tidspunkt, hvor hun kunne mærke, at forbruget havde taget overhånd.

- De sidste tre til fire måneder har det været lidt slemt. Her er jeg begyndt at købe fire pakker om ugen, og det er måske også derfor, jeg synes, at jeg er klar til at stoppe, fordi det blev for meget, siger hun.

Derfor valgte hun at tage imod tilbuddet om den gratis hjælp.

- De står og spørger, og så tænkte jeg, at der skal i hvert fald ske et eller andet. Så var det jo en meget god mulighed, siger hun.

Vaccinecentret er et godt sted at spørge

Det er en rigtig god ide at spørge ind til folks tobaksvaner, umiddelbart efter at folk har fået et vaccinestik i armen, mener Niels Them Kjær fra Kræftens Bekæmpelse.

For alle, der kommer i vaccinecentret, er der i en sundhedssammenhæng, siger han.

- Vaccination mod coronavirus handler om ens sundhed, og det gør rygestop jo også, så de to ting passer rigtig godt sammen. Man passer på sig selv, både når man bliver vaccineret, og når man holder op med at ryge.

Charlotta Pisinger, der er professor i tobaksforebyggelse ved Københavns Universitet, er enig i, at vaccinationscentrene er et oplagt sted at spørge ind til tobaksvaner.

- Jeg er sikker på, at det er et såkaldt ”window of opportunity”, hvor man er ude for en begivenhed, der får en til at tænke over sit eget liv og sit eget helbred, siger hun.

Kritikere vil dog mene, at regionen stiller et spørgsmål, der er meget privat, og som folk ikke har bedt om.

Den kritik affejer Lotte Therkildsen, der er projektleder for tobaksindsatsen i Region Sjælland.

- Vi oplever ikke, at borgerne synes, at det er et problem. Jeg har lavet masser af tests inden, fordi vi havde en frygt for, at folk ville synes, at det var grænseoverskridende. Men folk tager rigtig godt imod det, og de er meget taknemmelige for hjælpen, siger hun.

Region Hovedstaden er blevet inspireret af Region Sjællands rygestopkampagne, som startede på testcentrene tidligere på året. Region Hovedstadens personale spørger derfor også ind til tobaksvaner på udvalgte vaccinecentre.

Facebook
Twitter