Sådan får du en god sommerferie med delebørn

GUIDE: Her er eksperternes råd til, hvordan du får ferien som skilsmissefamilie på plads.

Delebørn kan komme i klemme mellem mor og far, når der skal planlægges sommerferie. (© Colourbox)

Sommerferien nærmer sig, og med delebørn kan det være en større logistisk opgave at få kalenderen til at gå op.

Statsforvaltningen får op til sommerferien mange henvendelser fra skilte forældre.

Nogle søger viden om, hvad der er godt for børnene, mens andre er uenige om, hvordan sommerferien skal fordeles og tilrettelægges.

En vellykket sommerferie handler først og fremmest om, at man deler tiden med børnene efter, hvad der er bedst for dem - og ikke forældrene, mener Lene Mikkelsen, der er souchef hos Statsforvaltningen Ringsted.

- Det er vigtigt at huske på, at børn er forskellige. Der kan være rigtig mange hensyn at tage alt efter deres alder, deres trivsel, og i det hele taget, hvordan de har det med at være væk i længere tid, siger Lene Mikkelsen.

Statsforvaltningen har fem gode råd til sommerferien med delebørnene:

 1. 1

  Feriens længde Tilrettelæg feriens længde efter barnets situation. Hvis barnet ikke er vant til at sove så mange nætter hos samværsforælderen og generelt har svært ved at sove ude, kan to ferier af hver fire til fem overnatninger måske være en bedre løsning end én lang ferie.

 2. 2

  Forbered barnet på ferierne, og tal om dem efterfølgende Tal med barnet om, hvornår ferien er, og hvad der skal ske. Både hos mor og hos far. Støt op om barnets ferie med den anden forælder. Giv barnet mulighed for at glæde sig til ferien begge steder. Tal med barnet efterfølgende om alle de gode ferieoplevelser begge steder, så barnet oplever, at livet hænger sammen – også i ferien.

 3. 3

  Tryghed og savn under ferien Nogle børn kommer til at savne den anden forælder under ferien. Det er vigtigt, at forældre kan rumme og respektere barnets eventuelle savn. Det kan være en hjælp for barnet, hvis der er mulighed for kontakt til den anden forælder i løbet af ferien. Man kan eksempelvis aftale ringetider, hvor barnet kan få fat i den forælder, det ikke holder ferie med.

 4. 4

  Husk, at børn er forskellige Det er vigtigt at respektere, at børn er forskellige. Selvom nogle skilsmissebørn har det godt med tre ugers sammenhængende ferie hvert sted, er det ikke sikkert, at alle børn trives med det.

 5. 5

  Samarbejde – det betyder mest for børnene Forældrenes samarbejde er det, der betyder mest for skilsmissebørns trivsel. Det gælder også i sommerferien. Derfor begynder en vellykket sommerferie med et godt forældresamarbejde. Et godt råd er at tage det første skridt selv, også når samarbejdet er svært.Kilde: Statsforvaltningen