Sådan kan dit barn lære at spise fisk

Børn spiser kun en tredjedel af det fisk, de burde i forhold til anbefalingerne. Et nyt forskningsprojekt har lært børn at spise mere fisk, ved at give dem de slimede havdyr i hænderne.

Eleverne på Nordbyskolen i Nykøbing Falster afsluttede fiske undervisningen med en kokke konkurrence, hvor eleverne filetterede, tilberedte og spiste fisk. (Foto: Lis Vibeke Læse Olsen © (c) DR)

I fem uger har eleverne på fem skoler lært om laks, ørred, sild, rødspætter og andre fisk.

321 elever har filetteret, stegt, bagt og smagt fisk i forskningens tjeneste, så flere har fået smag for fisk.

Det er lektor Rikke Højer fra ernærings- og sundhedsuddannelsen på Ankerhus i Sorø, som står bag forskningsprojektet, der skal lære flere børn at spise fisk.

Undervisningen i madkundskab har derfor handlet om fisk i fem uger.

- Ved at få fisken i hænderne, lærer børnene at åbne op og i sidste ende tør de smage på fisken, forklarer Rikke Højer.

Én af de skoler, som har deltaget i projektet er Nordbyskolen i Nykøbing Falster, hvor 5. klasse har afholdt en kokkekonkurrence som afslutning på forløbet.

Undervejs har børnene haft hænderne i mange forskellige fisk, og lært at fileterer dem, men det har Emil Boserup fra 5. klasse på Nordbyskolen ikke været så glad for, så han har overladt det meste til sin klassekammerat Ingeborg Lollike.

- Altså, jeg har ikke så meget i mod at røre ved en fisk. Det er fint nok, siger hun.

Madkundskabslærer på Nordbyskolen, Thilde Toft kan dog mærke, at eleverne har rykket sig meget, siden projektet startede for fem uger siden.

- Det giver virkelig stor pote, at de har haft mulighed for at røre og have fat i de her fisk, siger hun.

De endelige resultater fra forskningsprojektet kommer først senere, men foreløbigt tyder det på, at det er lykkedes at få flere børn til at kunne lide fisk gennem undervisningen, forklarer Rikke Højer.

- I starten sagde de 'ad' og syntes, at det lugtede, men nu fileterer de en fisk uden protester, siger hun.

Da kokkekonkurrencen på Nordbyskolen var slut, blev der taget for sig af retterne, og alle børn - undtagen en enkelt vegetar - spiste af de tilberedte fisk.

Til foråret vil undervisningsmaterialet fra Rikke Højers forskningsprojekt blive lagt op på hjemmesiden smagforlivet.dk som er støttet af Nordea fonden.

Her vil andre skoler kunne finde inspiration til at undervise eleverne i at tilberede og spise fisk.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at børn skal spise to hovedmåltider med fisk om ugen plus fisk til frokost ind i mellem.

Fisk er rige på næringsstoffer som D-vitamin, selen og omega-3-fedtsyrer, som er meget vigtige byggesten for udviklingen af vores hjerner, og som stort set kun findes i fisk.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.