Salget af elcykler stiger: John er tilbage på to hjul efter hjerteoperation

11 procent af det danske cykelsalg er elcykler. John Jacobsen skal Lolland rundt på sin.

John Jacobsen er klar til at køre Lolland Rundt på sin elcykel. Efter helbredsproblemer har han skiftet sin traditionelle cykel ud med en med motor. (Foto: © Maja Normann, dr)

Salget af elcykler spurter derudaf.

Elcyklen står i dag for 11 procent af det samlede danske cykelsalg, viser tal fra Danske Cykelhandlere fra 2016. Det er en stigning fra fire procent i 2011.

Det stærkt stigende salg af elcykler betyder, at den elektriske cykel ikke længere er forbeholdt ældre mennesker, der har brug for hjælp, når de skal træde pedalerne rundt.

- Det fortæller mig, at elcykler i dag er blevet et accepteret transportmiddel, fortæller formanden for Danske Cykelhandlere, Karsten Hansen.

- Vi sælger også en del elcykler til for eksempel studerende, som vil spare buskortet. I dag er det alle aldre, der køber elcykler, siger han.

I Holland og Tyskland udgør elcykler omkring 25 procent af det samlede cykelsalg. Det tal er også realistisk i Danmark inden for en kort årrække, vurderer Karsten Hansen:

- Det kommer vi helt sikkert også op på i Danmark, for hvis man først har prøvet at køre på en elcykel, så er man solgt.

Lolland Rundt på elcykel

Og helt solgt er hjerteopererede John Jacobsen fra Fensmark i Sydsjælland. Han har cyklet i mange år i ind- og udland, op og ned ad bjerge.

Men for to år siden sagde helbredet stop, og siden har John Jacobsen ikke været med i et eneste løb.

- Hvis jeg kører på en almindelig cykel, så taber jeg vejret, og så gør det også ondt i benene. Det gør det stadigvæk, selvom jeg er blevet opereret, siger han.

Her har elmotoren på hans nye cykel været afgørende, og den betyder blandt andet, at han om et par uger deltager i motionsløbet Lolland Rundt.

- Den trækker op til 25 kilometer i timen, og så er det sådan, at jo mere du selv arbejder med pedalerne, jo længere kan du køre på batteriet, forklarer John Jacobsen, der kører på en såkaldt cross-cykel, der kan køre både på asfalt og grusveje.

Så på trods af en hjerteoperation og det, at John Jacobsen ikke længere kan køre cykelløb på en almindelig cykel, så er han med ved Folkecykelløbet Lolland Rundt, der finder sted i dagene fra den 21. til den 23. juli.

- Jeg får jo motionen alligevel, for jeg skal jo træde. Jo mere jeg træder, jo længere kan jeg køre på batteriet, siger John Jacobsen.