Sascha har angst: Nu shopper hun uden for butikkernes åbningstid 

Angstforening mener, at ny trend er en misforstået omsorg for angstramte.

Jan E. Larsen er indehaver af Sport 24 i Haslev. Her er han ekspedient for Sascha Skov Carlsen, som han har åbnet butikken for denne morgen. (Foto: Thor Malthe Andersen © DR Sjælland)

- Lige nu kigger vi efter sko, fordi jeg gerne vil have et nyt par, fortæller Sascha Skov Carlsen, mens hun går alene rundt i en sportsbutik i Haslev på Sydsjælland.

Hun standser ved en stor væg fyldt med sneakers og prøver et par hvide sko med guldkant.

I butikken er der helt stille. Højttalerne er slukket, og der er ingen andre kunder blandt stativerne.

Indehaveren af butikken har nemlig valgt at åbne forretningen en time tidligere, så Sascha Skov Carlsen har ro til at kigge på skoene.

- At være i butikker er rigtig ubehageligt, fordi jeg gerne vil koncentrere mig om, om jeg kan se mig selv i tøjet. Men er der for meget musik eller for mange mennesker, overdøver det tankerne. Det gør, at jeg bliver presset, og det eneste, jeg tænker, er: ’Ud’, fortæller Sascha Skov Carlsen, der er ved at blive udredt i psykiatrien for angst.

Hun forlader ofte butikker tomhændet, fordi indtrykkene bliver for meget for hende.

Flere butikker tilbyder solo-shopping

Tendensen, som går ud på, at butikker landet over tilbyder at åbne dørene lidt tidligere eller slukke kasseapparatet lidt senere, kaldes for Solo and Silence shopping.

Det giver kunder med en psykisk sårbarhed eller et fysisk handicap en mulighed for at få ro til at handle.

For selvom Sascha Skov Carlsen har mulighed for at handle på nettet, føles et klik på en hjemmeside ikke som det samme som at stå i en almindelig butik, mener hun.

- Hvis du handler på nettet, skal du måske vente i to måneder, hvis du vil prøve noget tøj. Når tøjet kommer hjem, og du måske ønsker at prøve det i en anden størrelse, skal du sende det tilbage og få en ny størrelse.

  • Sascha Skov Carlsen er glad for at kunne shoppe i en butik uden musik og andre kunder. (Foto: Thor Malthe Andersen - DR Sjælland)
  • Hun overvejer at købe nogle nye sneakers. (Foto: Thor Malthe Andersen © (C) DR Sjælland)
  • Der var ingen kø ved disken, da Sascha Skov Carlsen skulle købe de hvide sko. (Foto: Thor Malthe Andersen © (C) DR Sjælland)
1 / 3

Derfor er Sascha Skov Carlsen glad for, at flere butikker vil lave en aftale med hende, så hun kan komme uden for den normale åbningstid og prøve tøj eller sko.

- Her kan du få tøjet eller skoene med det samme, og det tager måske fem til ti minutter, før du har det, du skal bruge, siger Sascha Skov Carlsen og understreger, at shopping-tendensen gør, at hun kommer mere ud.

- Jeg får det nemmere ved selv at kunne shoppe. Lige nu skal jeg have folk med hver gang. Det ville være befriende og rart at kunne gøre det selv.

Angstforeningen: En misforstået omsorg

Helt så positivt stemt er psykolog og bestyrelsesmedlem i Angstforeningen Carsten Juul dog ikke omkring det nye koncept.

Ifølge ham er det misforstået omsorg, at butikkerne tilbyder at skærme særligt sårbare. Det hjælper ikke angstramte at give dem muligheden for at shoppe under særlige vilkår, mener han.

- De mennesker lærer ikke at håndtere deres angst og sårbarhed ved at holde sig væk fra belastningen. Det bliver kun værre, hvis de ikke udsætter sig selv for ubehag. De får sværere ved at håndtere den verden, vi lever i, siger Carsten Juul.

Sachas mor, Anita Carlsen, mener dog ikke, at shoppingkonceptet er en misforstået omsorg.

- At have angst eller være særlig sensitiv er usynlige handicaps, som er svære at tage hensyn til, når der ikke bliver gjort opmærksom på dem. Derfor synes jeg, at det er en stor service for den person, der har angst, og som ellers har det rigtigt svært ved at komme ud og shoppe, siger hun.

Udover sportsbutikken i Haslev har tendensen også spredt sig til butikker i byer som Frederikshavn, Randers, Esbjerg, Herning, Køge og Næstved.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter