Se med hjemmefra: Byrådsmøder streames på Facebook

I hver anden kommune kan du følge byrøddernes beslutninger fra sofaen.

Mens lige over halvdelen af landets kommuner viser deres byrådsmøder på deres egen hjemmeside, så har 12 kommuner valgt også at streame politikernes afstemninger på Facebook. (© Grafik: Signe Heiredal (DR))

Det er blevet lettere at følge med fra stuen i, hvad byrødderne beslutter.

12 kommuner er nemlig begyndt at live-streame byrådsmøderne direkte på Facebook, mens 50 kommuner på forskellige måder sender direkte fra byrådssalen.

Siden august har borgerne i blandt andre Næstved Kommune kunne følge politikernes arbejde direkte i deres facebookfeed. Netop Facebook er et rigtig godt sted at transmittere byrådsmøderne, mener teamleder i Team Byrødder og Direktion, Gitte Nonbo:

- Vi skal være lidt med på noderne i forhold til at møde borgerne der, hvor de er. Vi har jo ikke rigtigt mange tilhørere i byrådssalen, siger hun.

Én af dem, der flere gange har sat sig til rette foran computeren derhjemme, og fulgt med i live-streamingen af byrådsmøderne, er Varny Mattsson fra Mogenstrup.

Han er formand for Lokalråd Fladså og sætter stor pris på, at kunne følge med i sager, der berør hans lokalområde:

- Jeg føler, at jeg kommer med i byrådssalen, når jeg lukker op. Jeg kommer tæt på politikerne på den måde. Det er en god åbning for demokratiet, forklarer han.

Forsker: Godt for demokratiet, men knap så spændende

Det er en stigende tendens til, at kommunalpolitikerne forsøger at mindske afstanden mellem dem selv og borgerne. Mange steder gør de det ved at invitere med ind bag murene, der omkranser byrådssalen.

Udviklingen er meget positiv, mener professor i politik og offentlig administration ved Roskilde Universitet, Jacob Torfing:

- Gennemsigtighed er en kerneværdi i demokratiet. Altså det, at vi som borgere kan se, hvordan politikerne arbejder og træffer beslutninger, og ikke mindst hvilke beslutninger, de bliver enige om, siger han.

Men ifølge Jacob Torfing skal man dog ikke have alt for store forventninger, når man klikker sig ind på live-streamingen af byrådsmøderne:

- Nogle vil blive skuffede, for det er som regel ikke dér, den spændende debat og dialog foregår. Alle sager er grundigt debatteret og afgjort på udvalgsmøder eller temaseminarer, forklarer han.

Ingen streaming i Sorø

Mens borgere i blandt andet Næstved, Faxe, Odsherred og Lolland kommune blot kan klikke ind på Facebook, hvor byrådsmøderne bliver livestreamet, så skal borgere i Sorø kommune møde personligt op i byrådssalen, hvis de vil følge med.

Det huer ikke det socialdemokratiske byrådsmedlem, Anne Madsen.

Ifølge hende, vil det nemlig komme mange til gavn, hvis Sorø også live-streamede byrådsmøderne:

- Der kan være ældre, handicappede eller børnefamilier, som ikke har mulighed for at komme. Det handler om lokaldemokrati og kommunikation, siger hun.

Sorøs konservative borgmester, Gert Jørgensen, anerkender at live-streaming vil gøre det lettere for borgerne at følge med i det politiske arbejde, men forklarer også, at det er en økonomisk prioritering ikke at sætte kameraer op i byrådssalen:

- Vi prioriterede at bruge pengene på varme hænder i stedet for at vise TV-udsendelser fra byrådsmøderne. De politiske beslutninger bliver jo hverken bedre eller dårligere af at være på TV, siger han.

FacebookTwitter