Se videoen: Dykkere faretruende tæt på at blive sejlet ned af speedbåd

Der kommer flere farlige episoder på vandet, advarer sikkerhedsråd.

På land kalder vi dem bløde trafikanter. Fodgængerne og cyklisterne, der har fortove og cykelstier for at passe på dem. Men i vandet er de bløde trafikanter ekstra udsatte, når de dykker, går på undervandsjagt eller sejler i havkajak.

For fridykkeren Morten Rosenvold Villadsen var det ved at gå helt galt, da en båd med høj fart styrede lige mod ham og fire kursister i den gamle færgehavn i Korsør, selvom de havde afmærket området, de var i, korrekt.

- Vi blev først og fremmest bange, og vi begyndte bare at råbe og vifte med armene og plaske i vandet, fortæller Morten Rosenvold Villadsen.

Båden nåede at undvige de fem dykkere i sidste øjeblik, og Morten Rosenvold Villadsen mener, at der efterhånden er så mange, der bruger vandet, at sejlere er nødt til at holde ekstra øje - ellers ender det galt.

- Jeg oplever det faktisk ofte, og man er nødt til at have opmærksomhed på det, ellers risikerer vi en ulykke på et tidspunkt.

Sikkerhedsråd hejser advarselsflag

Morten Rosenvold Villadsens oplevelse er ikke enestående. Hos Søsportens Sikkerhedsråd, der er en selvstændig institution under Søfartsstyrelsen, som arbejder for sikkerhed til søs, har man hørt om flere af den slags episoder.

Derfor hejser de advarselsflaget, siger specialkonsulent i Søsportens Sikkerhedsråd Sten Emborg.

- Der er kommet rigtig mange nye brugere af vandet til, og udøverne og sejlerne skal vænne sig til hinanden, siger han.

Derfor er det vigtigt, at havdykkere og fridykkere skal være godt markeret, men sejlerne skal også vise hensyn og respekt over for de bløde trafikanter i vandet, mener Sten Emborg.

Det er Morten Rosenvold Villadsen helt enig i.

- Det skal ligge i baghovedet på dem, der sejler, at der kan ligge folk i vandet, og vi skal selvfølgelig altid have bøjer med, hvor der er dykkerflag på, hvis vi dykker, og så skal vi lade være med at ligge steder, der er meget trafikerede.

De to sejlere i båden er ikke blevet identificeret.

Facebook
Twitter