Seksuelt misbrugt fik stjålet sin erstatning af familien: Minister vil nu ændre loven

Justitsministeren har sendt et lovforslag i høring, der skal sikre, at erstatninger for eksempelvis seksuelt misbrug ender hos den, der er blevet misbrugt.

Tasja Nielsen fandt som 18-årig ud af, at den erstatning, hun var blevet tilkendt, efter hun blev seksuelt misbrugt, var blevet brugt af hendes mor. Privatfoto.

For 11 år siden fik Tasja Nielsen 50.000 kroner i erstatning, fordi hun var blevet seksuelt misbrugt.

Men - da hun fyldte 18 år, fandt hun ud af, at pengene var blevet brugt af hendes biologiske mor.

Den sag får nu justitsminister Søren Pape Poulsen (K) til at sende et lovforslag i høring, der indfører krav om, at erstatning for eksempelvis seksuelt misbrug skal sættes ind på en lukket konto uanset beløbets størrelse. I dag gælder det kun for beløb over 75.000 kroner.

Hvis man vil bruge pengene, skal det godkendes af en uvildig person. Tasja Nielsens historie må nemlig ikke gentages, siger ministeren.

- Tasjas historie er dybt ulykkelig. De penge, som hun fik som et lille plaster på såret for en forfærdelig oplevelse, blev uberettiget brugt af hendes nærmeste. Det er grotesk, at nogen skal udsættes for det, siger Søren Pape Poulsen.

- Derfor foreslår jeg nu at ændre loven, for det er helt afgørende, at man som offer for eksempelvis seksuelt misbrug ikke udsættes for endnu et svigt, skriver ministeren i et skriftligt svar til DR.

DF: På tide, der bliver strammet op

Også i Dansk Folkeparti er man glade for, at ministeren vil ændre loven, siger Peter Skaarup, der er formand for Folketingets retsudvalg.

- Det har været helt pinligt og uheldigt, at man har set en sag, hvor det har vist sig, at pigen ikke får erstatningen, fordi den er brugt af familien. Det er på tide, at der bliver strammet op, og det er kun rimeligt, så barnet får den erstatning, man er berettiget til, siger han.

Peter Skaarup kunne dog godt have ønsket, at loven også havde haft tilbagevirkende kraft, så Tasja Nielsen nu kunne få den erstatning, der blev stjålet fra hende.

- Jeg kunne godt have tænkt mig, at man juridisk havde fået det på plads, så man kunne gå tilbage i tiden og sikre, at hun fik den erstatning, men det har man åbenbart ikke kunnet. Så er det mindste, man kan gøre, at sikre, at andre ikke kommer i den situation, at man ikke får erstatning, fordi familien har brugt pengene, siger han.

Det har ikke været muligt at få en uddybende kommentar fra justitsministeren.