Senfølger af covid-19: Flere måneders ventetid på lugteklinikker

Der er pres på hospitalernes lugte- og smagsklinikker, fordi flere i øjeblikket henvender sig med med problemer med lugte- eller smagssansen, efter at have haft coronavirus.

Mellem 60 og 80 procent oplever, at de mister deres smags- og lugtesans, når de bliver syge af corona. (Foto: Illustration: Anne Vestergaard Olsen)

Mellem 60 og 80 procent oplever, at de mister deres smags- og lugtesans, når de bliver syge med covid-19.

For de fleste vender sanserne tilbage efter en måneds tid, men der er også en stor gruppe, som kæmper i måneder - ja år - før de kan lugte og smage normalt igen.

Flere danskere henvender sig i øjeblikket med problemer med lugte- eller smagssansen som senfølger af covid-19.

Det mærker man på den nye lugte- og smagsklinik ved Øre-, Næse-, Hals- og Kæbekirurgisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital i Køge og på Rigshospitalets enhed for Smags- og Lugtesans, hvor presset og ventetiden stiger.

Faktisk er det først muligt at få en tid til august, fortæller Preben Homøe, der er professor og overlæge på lugte- og smagsklinik på Sjællands Universitetshospital i Køge.

- Vi får mange henvisninger, og jeg er ikke klar over, hvor længe presset vil stige, men det vil det nok gøre en rum tid endnu i takt med, at dem, der har været ramt af covid, finder ud af, at der er et tilbud til dem, siger han.

De mange henvisninger tikker også ind på Rigshospitalet, fortæller Elisabeth Arndal, som er læge på hospitalets enhed for Smags- og Lugtesans.

- Inden covid fik vi cirka to henvisninger om ugen, og der er sket en voldsom stigning, hvor vi nu får syv-ti henvisninger pr. dag, siger hun.

Alt lugter råddent eller af kloak

Lisbeth Fried mistede sin smags- og lugtesans, da hun var syg med coronavirus sidste år, men hun fik den tilbage igen. Den var bare slet ikke, som den plejede.

- Da jeg langsomt fik min lugtesans tilbage, så lugtede alt bare råddent og vammelt. Men det er meget forskelligt, hvad der lugter. På vej på arbejde her til morgen, har jeg fået rådden lugt i næsen fire gange, siger Lisbeth Fried.

Lisbeth Fried mistede smags- og lugtesansen, da hun fik corona sidste år. Da lugtesansen vendte tilbage, var den helt forandret. (Foto: (Privat foto) © (c) privatfoto)

Æggemaden er ifølge Lisbeth Fried en af de værste. Den både lugter og smager råddent, men det er mange forskellige lugte, der i Lisbeths næse bliver til en kloaklignende lugt.

- Det er både ulækkert og irriterende. Jeg får kvalme, og når det er allerværst, kan jeg få opkastfornemmelser, siger hun.

Æteriske olier kan hjælpe lugtesansen

Det er ikke usædvanligt at dufte ændrer karakter, når lugtesansen har været ramt, men æteriske olier kan hjælpe på problemet, siger Preben Homøe, der er professor og overlæge på lugte- og smagsklinikken i Køge.

- Ting som duftede behageligt før, lugter direkte ubehageligt, og til det kan vi tilbyde lugtetræning med æteriske olier, siger han.

Som patient på lugte- og smageklinikken skal man hjemmetræne sin lugtesans med æteriske olier. I Lisbeth Frieds tilfælde skal hun hver dag, to gange om dagen, i 20-30 sekunder dufte til æteriske olier med duft af kryddernellike, eukalyptus, rose og citron. Om tre måneder skal hun skifte duftene ud med fire nye.

- Vi ved ikke præcis, hvorfor man mister lugtesansen, men vi håber, at hjernen kan lære at genfinde lugtesansen, og vi ved fra tidligere sygdommen, at langt de fleste får lugtesansen igen af sig selv, så forhåbningen med lugtetræning er, at det går hurtigere, siger Jonas Møller Larsen, der er læge på lugte- og smagsklinikken på Sjællands Universitetshospital i Køge.

Det kan have stor betydning for livskvaliteten, hvis man mister sin lugtesans, men det kan ifølge Jonas Møller Larsen også have langt større konsekvenser:

- Det vil klart have store konsekvenser, hvis du har et erhverv, hvor du bruger din lugtesans meget. Hvis du for eksempel er kok eller sommelier, så er det invaliderende. Og så er der de tilfælde, hvor det potentielt kan være farligt, hvis der opstår brand i din lejlighed for eksempel, siger han.

Lisbeth Fried har været i gang med lugtetræningen i en måned, og det har endnu ikke hjulpet. Efter planen skal hun træne i yderligere fem måneder, og håbet om at genvinde lugtesansen er stor.

- Jeg er bange for, at det her ikke går væk, men jeg håber da inderligt, at det virker, siger hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk