Simone vil være Danmarks bedste struktørelev: 'Jeg vil vise, at jeg har lige så meget ret til at være her som alle mændene'

Når DM i Skills begynder senere på ugen, er Simone Olsen den eneste kvindelige bygningsstruktør, der dyster i kampen om at vinde for det bedste stykke arbejde.

Simone Olsen er netop ankommet til Høng Hallen, hvor DM i Skills afholdes i år. Hun skal nu sammen med sin makker forberede sig på konkurrencen, som begynder på torsdag.

Når du får bygget et hus, er det højest sandsynligt en mand, der murer det op, en mand der lægger taget og en mand, der sætter vinduer i.

Der er med andre ord langt mellem kvinderne i bygge- og anlægsbranchen.

Det samme gør sig gældende, når der skal dystes i alt fra, hvem der er den bedste tømrer til den bedste maler eller elektriker til DM i Skills i Høng om få dage.

Men det håber bygningsstruktørelev Simone Olsen fra EUC Sjælland i Næstved at ændre på, når hun senere på ugen skal dyste mod andre struktører i DM i Skills.

Hendes fag er nemlig et af dem, hvor der er langt flere mænd end kvinder. Og derfor håber hun, andre unge piger kan få øjnene op for faget, når de ser hende i aktion.

- Det er helt surrealistisk, og jeg er totalt beæret over, at jeg er kommet så langt, og at jeg har kunnet komme så langt som kvinde i et mandefag – og som den eneste kvinde er jeg kommet videre. Det er helt vildt, siger Simone Olsen.

Hun er i fuld gang med forberedelserne til DM i Skills, som begynder på torsdag, hvor hun sammen med sin makker skal bygge et bropylon - en betonkonstruktion, der understøtter en bro.

- Jeg kan se tingene fra en anden side, end mændene måske kan nogle gange. Min makker Andreas er god til at have overblikket, mens jeg er mere detaljeorienteret. På den måde komplimenterer vi hinanden godt, siger Simone Olsen.

Hun håber, at hun kan være et forbillede for andre unge kvinder, der har lyst til at uddanne sig i anlægs- og byggebranchen.

- Jeg vil vise, at jeg har lige så meget ret til at være her som alle mændene, siger hun.

Mangel på kvinder i byggebranchen

Der er i den grad brug for, at kvinderne opdager, at de også er noget værd i bygge- og anlægsbranchen.

På landsplan er kun en ud af 10 ansatte i bygge- og anlægsbranchen kvinder, viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik. Der er dermed kun sket en lille fremgang på et enkelt procentpoint de seneste 10 år.

DI Byggeri har et mål om, at 20 procent af ansatte i bygge- og anlægsbranchen skal være kvinder om 10 år.

Mette Møller Nielsen, der er chef for arbejdsmiljø i DI Byggeri erkender, at det ikke går så hurtigt som håbet, at få kvinder ind i branchen.

- Inden for de seneste 10 års tid, hvor vi har arbejdet med det her, kan jeg godt se, at vi ikke har haft en jordskredsudvikling, som vi jo nok trænger til for at nå de 20 procent, siger hun.

Selvom udviklingen umiddelbart ikke går hurtigt nok, så oplever Dennis Christensen, der er faglærer på EUC Sjælland, at det stille og rolig er begyndt at vende.

- De senere år er der kommet flere kvinder ind i faget, siger han.

Skills kan skabe kvindelige forbilleder

Nina Groes er grundlægger af Foreningen Divérs og initiativtager til Boss Ladies, der arbejder for at få flere kvinder i branchen.

Hun mener, at det er et samfundsproblem, at der er så få kvinder i byggebranchen. Derfor er DM i Skills en gylden mulighed for at vise, at det ikke kun er mænd, der er repræsenteret i bygge- og anlægskategorierne.

- Der kommer folkeskoleelever fra hele landet, der kommer for at søge inspiration til, hvilken uddannelse de skal vælge, så derfor er det også afgørende, at der også er inspiration at hente for de unge kvinder, siger hun.

Det vil sikre, at der er flere kandidater at rekruttere i fremtiden og mindske arbejdsmanglen i branchen, mener Nina Groes.

Derfor er netop en deltager som Simone Olsen, der er ved at uddanne sig som struktør, et vigtigt forbillede for de kommende generationer.

- Det, at der står kvinder på podiet, som modtager medaljer, og at der er kvinder med i konkurrencen, er med til at sende et signal til de unge og til omverdenen, siger Nina Groes.

DM i Skills begynder i den sjællandske by Høng på torsdag og slutter på lørdag.