Sjælland får et nyt supersygehus

Der måtte en lang, ophedet debat til, før regionsrådet vedtog forslaget til det største byggeri nogensinde i Region Sjælland.

Sådan ser planen ud for Sjællands Universitetshospital, der skal stå færdigt i 2022. (Foto: Region Sjælland © Region Sjælland)

Skal der være 831 senge på det nye, gigantiske supersygehus i Køge, eller bliver sengetallet skåret ned til 758, allerede inden den første mursten er lagt?

Det spørgsmål affødte en timelang ophedet debat, da et markant flertal i går vedtog forslaget til det største byggeri nogensinde i Region Sjælland.

Med i forslaget var der en lang række muligheder for at skære ned på blandt andet indkøb af kunst og sengepladser, hvis det viser sig, at økonomien skrider.

Der blev derfor nedsat en styregruppe med embedsmænd og teknikere, som fik bemyndigelse til at skære ned undervejs.

Øverst på listen over muligheder for at spare adskillige millioner stod 73 sengepladser, og det er der en god grund til, siger regionsformand Jens Stenbæk.

- Vi skærer kun af sengetallet, hvis ikke der er behov for de senge. Vi følger løbende prognoserne for, hvor mange senge har vi faktisk brug for, fortæller han.

Jens Stenbæk forklarer, at patienterne i dag ligger kortere tid på sygehuset.

- Behandlingen bliver i stigende grad ambulant, så patienterne slet ikke bliver indlagt, siger han.

Både Dansk Folkeparti og Enhedslisten stemte imod at give embedsmænd og teknikere mulighed for at skære i sengetallet.

Socialdemokraterne fik indføjet et krav til arkitekterne om, at de skal sørge for masser af lys til patientstuerne. Det er en af årsagerne til, at økonomien måske skrider allerede fra starten.

Mere lys til patientstuerne betyder, at arkitekterne skal ændre facaderne, og det kan komme til at koste seks millioner kroner at foretage de ændringer.

Men regionsmedlem Steen Bach Nielsen (A) mener ikke, at det bliver et problem. Han frygter heller ikke, at man må skære i sengepladserne.

- Der er ressourcer i budgetterne til, at vi kan løse opgaven, uden at det går ud over sengene, siger han.

Byggeriet starter næste år og slutter i 2022.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.