Sjælland Rundt lever endnu

Engang var Sjælland Rundt verdens største kapsejlads. I år er der blot 47 både til start

I 1980'erne var det verdens største kapsejlads med flere end 2000 både til start. Sidste år var deltagerantallet så lavt at Sjælland Rundt var i fare for aflysning. (Foto: Peter Stange Jensen)

I 1980'erne var det verdens største kapsejlads med flere end 2000 både til start. Sidste år var deltagerantallet faldet til blot 36 deltagere og Sjælland Rundt var i fare for aflysning.

I år melder Helsingør Sejlklub om 47 både til start til sejladsen, der skydes i gang ved Kronborg på torsdag - en beskeden fremgang efter de seneste to år, hvor deltagerantallet var så lavt, at arrangørerne ligefrem overvejede aflysning af den 67 år gamle kapsejlads.

Årsagen til det lave fremmøde skyldes mangel på både tid og penge, vurderer redaktør på Bådmagasinet Søren Øverup.

Unge vil have større udfordringer

- Det er en langvarig sejlads, hvor sejlerfolket skal sætte cirka en uge af for at nå frem til Helsingør, deltage i kapsejladsen og sejle hjem igen. Samtidig går tendensen mod andre former for kapsejlads, det vil sige kortere arrangementer med flere udfordringer. Tiden er løbet fra dengang vi sad med en pibe og en islændertrøje og kiggede ud over rælingen, siger Søren Øverup.

Ifølge formanden for Helsingør Sejlklub, Kim Christian Dragstrup, satte nedturen ind efter sejladsen i 1984, den mest dramatiske sejlads i Sjælland Rundt's historie, hvor kapsejladsen var ramt af orkan. To både sank, mindst seks strandede og flere både havde mand over bord.

- Siden kom kartoffelkuren og folk fik andre motionsinteresser. Vi kommer aldrig op på samme deltagerantal som i 1980'erne, dengang sejlsporten var på sit højeste. Men mindre kan også gøre det og vi vil være tilfredse med et par hundrede både til start i årene fremover, siger Kim Christian Dragstrup.

Skulderskadet fiskeskipper med for første gang

En af dem, der trodser tendensen og giver sig i kast med turen rundt om Sjælland, der skydes i gang på torsdag, er Erik Venøbo fra Bønnerup Sejlklub. For tre år siden kom den tidligere fiskeskipper til skade med skulderen - derfor må han sejle med kun en enkelt arm i fuld funktion hele vejen rundt om Sjælland i sin enkeltmands-sejlbåd.

- For mig handler det ikke så meget om at konkurrere med de andre. Det handler mest om at overvinde mig selv, siger Erik Venøbo inden årets store styrkeprøve.

Turen Sjælland Rundt indledes som altid i Helsingør og går bagbord om Danmarks største ø inden deltagerne er i mål igen efter at have tilbagelagt mellem 216 og 276 sømil.

Facebook
Twitter