Skæv behandling af børn med sukkersyge

Lider dit barn af sukkersyge, så kan din adresse være afgørende for hvor god behandling dit barn kan få.

Katja Kristiansen er ked af at hendes søn ikke kan få den sammen behandling, som børn i Region Hovedstaden. Han lider af diabetes 1. En sygdom som i forvejen slider hårdt på hele familien. (Foto: Maja Normann © DR)

Lider dit barn af sukkersyge, så kan din adresse være afgørende for, hvor god behandling dit barn kan få.

En række forældre til børn med diabetes i Region Sjælland har fået nej til en behandling, som kunne forbedre deres børns livskvalitet væsentligt - en behandling som ellers tilbydes i stor stil i for eksempel Region Hovedstaden.

En af dem er Katja Kristiansen fra Holme Olstrup ved Næstved. Hendes 9-årige søn lider af den mere alvorlige diabetes 1 - og hans  store ønske er en glukosesensor, så han ikke skal stikke sig i fingeren konstant. Blodsukkermåleren er monteret på maven, og måler automatisk blodsukkeret, og slår oven i købet alarm, hvis der er problemer.

Nej til glukosesensor

Men som fem andre familier har familien Kristiansen altså fået afslag med den begrundelse, at det er et ressourcespørgsmål.

At der er så stor forskel på behandlingen betyder nu, at patienter på egen hånd søger hjælp i Region Hovedstaden.

To af de familier der fik afslag i Region Sjælland, skiftede til Herlev Sygehus. Og her fik begge diabetesbørn en sensor, som har forbedret deres livskvalitet markant.

Det overrasker næstformand i Region Sjælland Sygehusudvalg - Dansk Folkepartis Jeppe Jakobsen - at der er disse forskelle. Han kalder situationen barok, for regningen ender alligevel hos Region Sjælland:

- Hovedstanden har den praksis, at de sender en ekstra-regning med, når de behandler vores patienter. Så vi kunne lige så godt behandle vores patienter selv. Det ville være bedre for patienterne - og for regionens økonomi.

Han vil nu tage sagen op på næste møde i Region Sjællands Sygehusudvalg.

Bopæl må ikke være afgørende

Diabetesforeningen bekræfter, at der er regionale forskelle, og tager afstand fra det.

- Vi mener ikke bopæl bør være afgørende for, om man får den bedste behandling, siger jurist Charlotte Rulffs Klausen.

Heller ikke Finn Kristensen - sekretariatschef i JDRF, fonden for diabetesforskning, finder det rimeligt, at der er forskel:

- Det er det samme, vi oplever, når vi taler med patienter i hele landet. Der er forskel fra region til region - og fra hospital til hospital.

Facebook
Twitter