Skole lukker 22 klasser på grund af smitsom fnat

Jeg har aldrig i mit liv solgt så meget fnatmiddel, siger apoteker efter et stort udbrud af fnat.

I 22 klasser er lærere eller elever ramt af den meget smitsomme norske skorpefnat, som kræver behandling af hele familien. Billedet her fra sundhed.dk viser, hvordan et udbrud kan tage sig ud. (Foto: Patienthåndbogen © Patienthåndbogen)

Omkring 100 skoleelever skal ikke i skole i dag. Der er nemlig udbrudt skorpefnat på deres skole - Kobberbakkeskolens afdeling Sydby i Næstved. Så skolen har set sig nødsaget til at lukke de 22 klasser ned, så lokalerne kan blive rengjort og desinficeret.

- Ti elever og seks lærere er smittet, fortæller Belinda Frost Jensen, afdelingsleder på skolens centerafdeling.

Det var en melding fra et samarbejdssted omkring en elev, der havde været i behandling, som fik skolen til at reagere, fortæller afdelingslederen:

- Vi kontaktede embedslægen og Næstved og Slagelse Sygehus – og i dialog med dem fik vi vejledning om, hvad vi skulle gøre. Det tog lidt tid, for vi ville ikke skabe stress eller panik.

Bestyrelse vil have forklaring på smitte

Skolen har fulgt de retningslinjer, der ligger fra Statens Serum Institut. Her er vejledningen, at de klasser, hvor en smittet lærer eller elev har haft sin gang, lukkes ned, forklarer afdelingslederen.

Skolens bestyrelse er også orienteret om udbruddet, og bestyrelsesformand Henrik Bang Andersen har nu bedt skolens ledelse om at få opklaret, hvor smitten kommer fra på et møde i næste uge:

- Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvor det kommer fra, så det ikke kommer igen.

Han føler med de familier, der nu er ramt af fnat – og dermed får en masse bøvl og en dyr behandling. Behandling til en familie på fire personer koster omkring 1000 kroner.

Dødirriterende og dyrt for familierne

- Det er mange penge, og jeg ville selv være ked af at skulle lægge 1000 kroner til det. Det er dødirriterende, at man skal tage fri og gøre hele sit hus rent. Det er rigtigt uheldigt. Men jeg kan ikke se et alternativ.

På det lokale Løveapotek i Næstved har apoteker Jacob Hjelme travlt med at bestille fnat-medicin hjem, og det har givet nok at se til.

- Jeg har aldrig i mit liv solgt så meget fnatmiddel, som vi gjorde i går. Der fik vi tømt vores lager, så i aftes bestilte vi ekstra hjem.

Norsk skorpefnat er ekstremt smitsom

Apotekeren hørte allerede om udbruddet onsdag, og i går fik apoteket skriftlig besked, og bestilte ekstra:

- Fnat er en meget smitsom infektion, som skal behandles med det samme – og da der er tale om norsk fnat, som er ekstremt smitsom, kræver det behandling af hele husstanden, forklarer apotekeren.

Skolen i Næstved forventer, at skolen er rengjort inden mandag, så eleverne kan få de sidste skoledage med inden juleferien.

Fakta om fnat

  • Fnat er en hudsygdom, som skyldes fnatmider, der graver gange i huden og lægger æg.

  • Der opstår hurtigt en meget generende kløe.

  • De fleste udvikler kløende røde prikker, af og til små blærer - særligt på fingre og hænder.

  • Scabiesmider overføres fra person til person ved tæt kropskontakt.

  • Udslættet og kløen skyldes en allergisk reaktion mod miden og dens affaldsprodukter.

  • Effekten af behandlingen er god, hvis vejledningen følges omhyggeligt. Kilde: Sundhed.dk